Jouw Cursus Succesvol Verkopen: Praktische Tips die Werken

cursus verkopen tips

Als ondernemer weet je al dat het verkopen van online cursussen een geweldige manier is om jouw kennis te delen en jouw inkomsten te verhogen.

Je hebt al die tijd en moeite geïnvesteerd om een hoogwaardige online cursus te maken die waarde biedt aan jouw doelgroep. Nu de verkoop van je cursus tegenvalt, weet je dat een online cursus maken totaal iets anders is dan een online cursus verkopen. Daarom ben je nu op zoek naar manieren om dit te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat een online training verkopen niet alleen afhankelijk is van de kwaliteit van jouw online product, maar ook van de manier waarop je deze promoot en verkoopt.

In dit artikel bespreken we daarom praktische tips en strategieën die je kunt gebruiken om meer verkopen te maken en zo een hogere omzet te genereren met jouw online training.

In dit artikel bespreken we;

 • tips en tactieken om je online cursus te optimaliseren voor de verkoop;

 • diverse verkooptactieken;

 • tactieken om de online zichtbaarheid van je cursus te verhogen.

Of je nu net begint met het verkopen van je eerste eigen online cursus of al een ervaren professional bent, deze tips kunnen je helpen om meer succes te behalen en meer inkomsten te genereren als zelfstandig ondernemer.

Heb je nog geen eigen online training gelanceerd? Begin dan met onze tutorial 'een eigen online cursus maken in 8 onmisbare stappen'. 

cursus verkopen tips

Waarom de verkoop van online cursussen vaak tegenvalt

Voordat we ingaan op de praktische tips en strategieën die je kunt gebruiken om meer verkopen te maken, is het belangrijk om te begrijpen waarom de verkoop van je online training tegenvalt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de verkoop van je online training niet zo goed gaat als je had gehoopt.

Stel jezelf de volgende vragen:

>> Is je prijs effectief?

Het kan zijn dat de prijs van de online training niet effectief is. Als de prijs te hoog is, zullen mensen minder snel bereid zijn om te kopen. Aan de andere kant, als de prijs te laag is, kan dit de waarde van jouw cursus verminderen en kunnen mensen de indruk krijgen dat het niet van hoge kwaliteit is.

>Zijn je website en landingspagina's geoptimaliseerd?

Als je website en landingspagina's niet zijn geoptimaliseerd voor de verkoop, kan dit leiden tot een lage conversieratio. Als jouw pagina's niet aantrekkelijk zijn en de bezoeker niet goed geleid wordt door de pagina, dan zal dit de kans op verkoop verminderen.

>Heb je een effectieve marketingstrategie?

Het hebben van een goede marketingstrategie is cruciaal voor het verkopen van online cursussen. Als je geen effectieve strategie hebt om jouw cursus te promoten, dan zal je merken dat de verkoop tegenvalt.

>Heb je onderzoek gedaan naar de concurrentie?

Als je geen onderzoek hebt gedaan naar je concurrenten, weet je niet wat er op de markt verkrijgbaar is en tegen welke prijzen. Het kan zijn dat jouw cursus niet aantrekkelijk genoeg is in vergelijking met de cursussen van je concurrenten.

 

Online cursussen verkopen: optimaliseer voor de verkoop

Nu we hebben besproken waarom de verkoop van online cursussen kan tegenvallen, gaan we over naar de praktische tips en strategieën om de verkoop te verbeteren.

Het bepalen van een effectieve prijsstrategie voor jouw e-learning

Een effectieve prijsstrategie is belangrijk bij het verkopen van online cursussen. Hier zijn enkele tips om jou te helpen de juiste prijsstrategie te bepalen:

 • Onderzoek je concurrenten
  Kijk wat zij vragen voor vergelijkbare cursussen. Overweeg een lage instapprijs om de verkoop te stimuleren en vervolgens de prijs te verhogen wanneer je product populairder wordt. Maak gebruik van bundelaanbiedingen of kortingen voor terugkerende klanten.
 • Kijk naar de waarde die je cursus biedt
  Denk hierbij aan de kennis en vaardigheden die de deelnemers kunnen opdoen en hoeveel dit waard is.
 • Het budget van je doelgroep
  Daarnaast kan het helpen om te kijken naar de doelgroep en hun budget. Een hogere prijs kan gerechtvaardigd zijn als jouw doelgroep bestaat uit mensen die meer te besteden hebben.
 • Biedt verschillende betaalopties aan
  Ten slotte kan het aanbieden van verschillende betaalopties, zoals betaling in termijnen, helpen om de drempel voor de aanschaf van jouw cursus te verlagen.

Optimaliseer je website en landingspagina's voor de verkoop

Je website en landingspagina's zijn de belangrijkste plekken waar prospects jouw cursussen zullen bekijken en kopen. Het is daarom belangrijk om deze pagina's te optimaliseren voor de verkoop. Dit betekent onder andere dat je:

 • aantrekkelijkeen duidelijke call-to-actions moet hebben die bezoekers stimuleren om tot aankoop over te gaan;

 • pagina's maakt die visueel aantrekkelijk zijn, met mooie afbeeldingen of video's die jouw cursus presenteren en de voordelen ervan benadrukken. Richt je op de belangrijkste pijnpunten en behoeften van jouw doelgroep en laat zien hoe jouw cursus deze oplost.

  Wanneer je werkt met het WordPress platform of Kajabi, zoals deze website, kun je templates van landingspagina's vinden die je alleen tekstueel en qua huisstijl hoeft aan te passen;

 • social proof toevoegt aan je landingspagina's en online winkel, zoals testimonials van tevreden klanten. Zo kun je het vertrouwen van mensen in jouw online training vergroten. Door deze elementen te optimaliseren, vergroot je de kans dat bezoekers jouw cursus daadwerkelijk kopen.

cursus verkopen tipsVerkooptactieken voor jouw online cursus

Het hebben van een sterke online zichtbaarheid is essentieel bij het verkopen van een online cursus. Het zorgt ervoor dat je doelgroep jouw cursus kan vinden en vertrouwen opbouwt met jou als expert in jouw vakgebied.

Door je online aanwezigheid te optimaliseren, vergroot je niet alleen de kans op verkoop, maar ook op het opbouwen van een community en het verhogen van je naamsbekendheid.

Hier volgen een aantal tips voor het vergroten van de online zichtbaarheid van een online cursus.

1. Creeër een doelgericht marketingplan

Voordat je begint met het uitvoeren van tactieken om de online zichtbaarheid van je online cursus te verhogen, is het belangrijk om een doelgericht marketingplan te creëren. Een goed doordacht plan zorgt ervoor dat je tijd en middelen efficiënt gebruikt en dat je een duidelijk beeld hebt van wie je doelgroep is en waar ze zich bevinden.

Een doelgericht marketingplan omvat onder andere:

 • een gedetailleerde analyse van je doelgroep en concurrenten;

 • het definiëren van je unieke verkooppropositie;

 • het bepalen van de kanalen die je gaat gebruiken om je doelgroep te bereiken.

Door deze zaken in kaart te brengen, kun je gerichte strategieën ontwikkelen en uitvoeren om je online zichtbaarheid te verhogen en je doelgroep te bereiken op de juiste momenten en via de juiste kanalen.

Een marketingplan is niet alleen belangrijk voor het vergroten van de zichtbaarheid van je online cursus, maar ook voor het behalen van je verkoopdoelen en het opbouwen van een loyale community van cursisten.

2. Werk aan de SEO van je website

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit houdt in dat je jouw website optimaliseert om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google.

Een hogere positie in de zoekresultaten betekent meer bezoekers op jouw website en dus meer ogen op jouw online training.

Er zijn verschillende manieren om de SEO van jouw website te verbeteren. Zorg bijvoorbeeld voor relevante en unieke content op jouw website, gebruik zoekwoorden in de titels en de inhoud van jouw pagina's en optimaliseer de meta tags en beschrijvingen.

Daarnaast zijn backlinks, ofwel links van andere websites naar jouw website, ook belangrijk voor de SEO. Zorg daarom dat jouw content de moeite waard is om naar te linken en probeer backlinks te verkrijgen door bijvoorbeeld gastblogs te schrijven of samen te werken met andere ondernemers.

Verkoopstrategieën om je cursus makkelijker te verkopen

1. Maak effectief gebruik van social media

Social media is een krachtig instrument om een online cursus onder de aandacht te brengen en geïnteresseerde mensen te bereiken.

Maak gebruik van verschillende sociale media platforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn, om je online training te promoten. Zorg ervoor dat je regelmatig berichten plaatst en interactie aangaat met jouw publiek.

Probeer ook om visuele elementen, zoals afbeeldingen en video's, toe te voegen aan jouw berichten om de aandacht van jouw publiek te trekken en mensen gemotiveerd te houden.

Het is ook een goed idee om deel te nemen aan relevante groepen en communities op sociale media platforms. Zo kun je jouw expertise delen en prospects vinden die geïnteresseerd zijn in de specifieke onderwerpen die de online cursus behandelt.

2. Organiseer webinars en geef een gratis online cursus/proefles

Een andere effectieve manier om de online zichtbaarheid van je online training te verhogen, is door het organiseren van webinars en het geven van een gratis online cursus of gratis proeflessen. Dit geeft potentiële klanten de mogelijkheid om je product te leren kennen en vertrouwen op te bouwen.

Bovendien kun je tijdens een webinar of proefles waardevolle informatie delen en jouw expertise tonen. Dit kan resulteren in meer verkoop van jouw online cursus. Zorg er wel voor dat je webinars en proeflessen gericht zijn op jouw doelgroep en dat je de juiste promotie en marketingstrategieën gebruikt om de juiste mensen aan te trekken.

3. Promoot jouw cursus op Pinterest

Pinterest is een visueel zoekmachineplatform waar gebruikers afbeeldingen en video's kunnen delen en opslaan op hun persoonlijke prikborden. Het is een geweldige plek om je online training te promoten, vooral als jouw cursus gericht is op visuele onderwerpen zoals design, fotografie of creatief schrijven.

Om jouw online training te promoten op Pinterest, kun je afbeeldingen en video's delen die aantrekkelijk zijn en jouw doelgroep aanspreken. Maak gebruik van zoekwoorden in de beschrijvingen en zorg dat de afbeeldingen en video's gelinkt zijn aan jouw website of landingspagina.

Je kunt ook deelnemen aan relevante groepen op Pinterest en jouw expertise delen om jouw zichtbaarheid te vergroten. Vergeet niet om regelmatig nieuwe content te delen en interactie aan te gaan met jouw volgers om hen betrokken te houden.

4. Het inzetten van advertenties en retargeting

Het inzetten van advertenties en retargeting kan zeer effectief zijn bij het verhogen van de online zichtbaarheid en verkoop van jouw online cursus. Met behulp van gerichte advertenties kun je jouw doelgroep bereiken op de plekken waar zij zich bevinden en hen verleiden tot het bekijken en kopen van jouw cursus.

Retargeting is ook een belangrijke tactiek om prospects te bereiken. Door het plaatsen van een pixel op je website, kun je degenen die al interesse hebben getoond in jouw cursus, opnieuw targeten met specifieke advertenties. Dit vergroot de kans op verkoop en zorgt voor een betere ROI op jouw advertentiebudget.

Het inzetten van advertenties en retargeting vereist wel enige kennis en ervaring. Het is belangrijk om een gerichte en relevante boodschap te hebben die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep en om de juiste targetinginstellingen te gebruiken. Het is daarom aan te raden om hierbij hulp te zoeken van een ervaren marketeer of online adverteerder.

5. Het neerzetten van een effectie verkoopfunnel

Een effectieve verkoopfunnel is cruciaal om prospects door het verkoopproces te leiden en uiteindelijk jouw online cursus te kopen.

Het begint allemaal met het creëren van waardevolle content, zoals blogs, social media posts of video's, die je doelgroep aanspreekt en interesse wekt in je online cursus.

Vanaf daar is het belangrijk om een lead magnet te creëren, zoals een gratis e-book of video training, om e-mailadressen te verzamelen in een e-maillijst en prospects verder te begeleiden door de funnel.

Vervolgens is het belangrijk om e-mailmarketing te gebruiken om contact te onderhouden en prospects te overtuigen van de waarde van jouw online cursus.

Ten slotte moet je een effectieve salespagina maken die de voordelen van jouw online cursus duidelijk uitlegt en potentiële klanten aanspoort tot actie.

Door een effectieve verkoopfunnel te creëren, verhoog je de kans op succesvolle verkoop van je online cursus.

6. Onderhoud de relatie met je klanten

Het opbouwen van een goede relatie met je klanten zorgt namelijk voor meer loyaliteit en kan resulteren in terugkerende klanten. Daarom is het belangrijk om na de verkoop van je cursus contact te blijven houden met je klanten.

Stuur bijvoorbeeld regelmatig updates over nieuwe content of organiseer exclusieve webinars voor je klanten. Door waardevolle content te blijven bieden, blijven klanten geïnteresseerd in jou en je expertise.

Daarnaast kun je ook feedback vragen aan je klanten om zo je cursus te verbeteren en eventuele problemen op te lossen. Het onderhouden van een goede relatie met je klanten kan je niet alleen meer verkoop opleveren, maar ook positieve mond-tot-mondreclame.

7. Een succesvolle online cursus heeft een professionele uitstraling

Een professionele uitstraling van je online cursus is belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen bij prospects. Dit begint al bij het ontwerp van je website en het ontwikkelen van marketingmateriaal zoals een logo en banner.

Het is belangrijk om consistentie te creëren in de visuele aspecten van je e-learning om herkenning te bevorderen. Het hebben van een duidelijke en professionele uitstraling zorgt ervoor dat klanten je serieus nemen en eerder geneigd zijn om in jouw cursus te investeren.

Zorg er daarom voor dat je investeert in het ontwerp en de branding van je online cursus, of huur een professional in om je hierbij te helpen.

8. E-mailmarketing als effectieve manier om te verkopen

E-mailmarketing is een effectieve manier om in contact te blijven met je klanten. Door regelmatig waardevolle informatie te versturen via e-mail, blijf je top-of-mind bij je doelgroep en verhoog je de kans dat zij jouw e-learning kopen.

Zorg hierbij voor een duidelijke en aantrekkelijke opmaak van je e-mails en om deze te personaliseren voor je doelgroep. Zorg er ook voor dat je een sterke call-to-action gebruikt in je e-mails, bijvoorbeeld door een tijdelijke aanbieding te geven of een gratis proefles aan te bieden.

Het opbouwen van een e-maillijst is ook belangrijk, je kunt deze op verschillende manieren opbouwen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een gratis cursus of e-book in ruil voor een e-mailadres.

E-mailmarketing is een krachtig middel om je online cursus te verkopen en de relatie met je doelgroep te onderhouden.

9. Laat je cursus promoten door affiliate partners

Affiliate marketing is één van de beste manieren om meer klanten te bereiken en een online cursus te verkopen. Het werkt als volgt: jij biedt andere ondernemers of influencers (de affiliates) een commissie aan voor elke verkoop die zij via hun kanalen genereren.

Je kunt bijvoorbeeld een percentage van de verkoopprijs aanbieden als commissie. Affiliates zullen dan jouw e-learning cursus aan hun publiek promoten in ruil voor een deel van de omzet die zij genereren.

Om het meeste uit affiliate marketing te halen, is het belangrijk om zorgvuldig te selecteren wie je als affiliate partner wilt. Zoek naar partners met een publiek dat overeenkomt met jouw doelgroep en die dezelfde waarden en visie delen.

Het is ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de commissies, de promotie en de duur van het partnerschap. Maak gebruik van een contract of affiliate overeenkomst om alle afspraken vast te leggen en misverstanden te voorkomen.

Alle docenten van StartNuOp zijn affiliate partners van elkaar. Dat betekent dat jij kunt verdienen aan de cursussen van andere docenten en zij aan die van jou als je je cursus in onze online leeromgeving lanceert. Je kunt dus passief inkomen verdienen met je eigen cursus, maar ook met de cursussen van anderen!

10. Bied exclusieve kortingen en bundelpakketten aan

Een andere manier om meer verkoop te genereren voor een online programma is door exclusieve kortingen en bundelpakketten aan te bieden. Dit kan een grote stimulans zijn voor mensen om jouw e-learning cursus te kopen, vooral als je een beperkte tijdskorting aanbiedt.

Bovendien kan het aanbieden van bundels met andere producten of diensten van jouw bedrijf, zoals e-books of coaching sessies, een effectieve manier zijn om extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd meer waarde te bieden aan je klanten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aanbieden van kortingen en bundels niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van je e-learning cursus en dat het ook niet altijd de meest effectieve strategie is. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je kortingen en bundels moet aanbieden om maximale impact te hebben.

11. Zet storytelling in

Door jouw persoonlijke verhaal te vertellen en hoe jouw cursus hierbij aansluit, kun je een emotionele connectie creëren met jouw doelgroep.

Dit kan leiden tot meer vertrouwen en betrokkenheid, wat uiteindelijk kan resulteren in meer verkoop. Zorg er wel voor dat jouw verhaal relevant is en aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep.

Houd het bovendien authentiek en vermijd overdrijving.

Storytelling komt ook aan bod in de StartNuOp cursus Eerste Hulp bij Schrijven

12. Creëer een community rondom je e-learning cursus

Een community biedt een platform waar cursisten met elkaar in contact kunnen komen, kennis en ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren.

Zo'n community kan bestaan uit een besloten Facebook-groep, een LinkedIn-groep of de community van Business Buddies bij StartNuOp. Het bieden van een platform waar cursisten kunnen communiceren en zich verbonden voelen met jouw cursus en jouw merk, kan bijdragen aan een hogere klanttevredenheid en meer mond-tot-mondreclame.

Daarnaast kun je de community gebruiken om feedback te krijgen en je cursus te verbeteren.

Zorg er wel voor dat je actief bent in de community en zorg voor waardevolle interactie en betrokkenheid. Zo bouw je een sterkere band op met je cursisten en vergroot je de kans dat ze terugkomen voor meer cursussen of zelfs je merk aanbevelen bij anderen.

cursus verkopen tips

Vergeet niet om je online cursus ook inhoudelijk te checken op kwaliteit

Wanneer je alle tactieken en tips uit dit artikel hebt toegepast, maar nog steeds niet meer cursussen verkoopt, kan het natuurlijk ook aan je product zelf liggen. Check in dit geval of de inhoud van je online cursus wel van goede kwaliteit is.

 • Is de informatie die je biedt in de lessen actueel en relevant?

 • Bied je de juiste tools en voldoende variatie aan in de lessen, bijv. verschillende soorten media, online lessen i.c.m. praktijk lessen (blended learning), luisteren en actief meedenken?

 • Maak je gebruik van de juiste cursussoftware?

 • Sluiten de leerdoelen aan bij de behoeften van je doelgroep?

 • Zijn de oefeningen en opdrachten van het lesmateriaal duidelijk en praktisch uitvoerbaar voor de deelnemers?

Het is belangrijk dat je online cursus aan de verwachtingen van je klanten voldoet. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de inhoud van je cursus controleert en eventueel aanpast.

Conclusie

Een online cursus verkopen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en tactieken kun je meer succes behalen en meer inkomsten genereren als zelfstandig ondernemer.

Door cursussen te optimaliseren voor de verkoop, een effectieve marketingstrategie te implementeren en je online zichtbaarheid te vergroten, kun je meer klanten bereiken en meer verkopen genereren. Het is belangrijk om te blijven experimenteren en aanpassen om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke doelgroep en cursus.