Instructievideo's maken: 5 tips

Instructievideo's maken 5 tips

Hoe maak je goede instructievideo’s voor je online cursus? Lees verder om 5 tips te krijgen! 

1. Bepaal de videovorm

Je kent waarschijnlijk de klassieke ‘Talking head’ video, waarbij de docent zelf in beeld is. Eerder besprak ik al dat het een veelgemaakte fout is om alleen dit soort video’s te gebruiken in je online cursus. Desondanks kan de ‘talking head video' in bepaalde situaties zeker interessant zijn, bijvoorbeeld om:

  1. Jezelf voor te stellen.
  2. Iets te vertellen waar emotie bij komt kijken.
  3. Een persoonlijk verhaal te vertellen.
  4. Iets te laten zien of iets uit te beelden. Denk bijvoorbeeld aan een dansles.

Maar bekijk per situatie of dit de meest passende vorm is. Er zijn immers ook voldoende andere videovormen die je kunt gebruiken bij het maken van jouw online cursus

 

Schermopname

In een schermopname leg je bijvoorbeeld uit hoe een bepaalde tool werkt. Deze vorm is heel geschikt voor tutorials, waarbij de cursist meekijkt hoe jij bepaalde stappen uitvoert.

 

'Powerpoint'

In een presentatie via Powerpoint (of een andere tool waarin je slides gebruikt), toon je bijvoorbeeld bulletpoints met de hoofdpunten uit je verhaal. Of je laat afbeeldingen of grafieken zien die je verhaal ondersteunen.

 

Animaties

Animaties zijn video's waarin geen levende acteurs, maar bijvoorbeeld getekende figuren of levenloze materie (zoals kleifiguurtjes) in voor komen.

Deze vorm is geschikt om denkbeeldige situaties uit te beelden en om verhalen te vertellen.  

 

Voorbeeldsituaties

Voorbeeldsituaties en reconstructies, zijn andere manieren om scenario's uit te beelden, bijvoorbeeld in samenwerking met acteurs. Deze videovorm wordt gebruikt om een concrete situatie te schetsen, ter verduidelijking van de theorie of in combinatie met een opdracht.

 

2. Kijk in de camera en niet naar jezelf

Het klinkt misschien logisch, maar ik zie dit nog vaak fout gaan: mensen die tijdens het filmen naar zichzelf kijken, in plaats van naar de camera. Voor de cursist komt dit veel minder persoonlijk over dan wanneer je de kijker direct aankijkt. Ga dus op zoek naar de lens van de camera en blijf daar naar kijken terwijl je praat, hoe ongemakkelijk dit wellicht in het begin ook is. 

 

3. Gebruik de camera aan de achterkant van je telefoon

Het is uiteraard een optie om te investeren in een (dure) videocamera, maar waarschijnlijk is de camera op jouw smartphone goed genoeg om scherpe video’s mee te maken. Let er wel op dat je de camera aan de achterkant van je telefoon gebruikt. Dus niet de ‘selfie camera’ aan de voorkant. Die eerste is vaak van een betere kwaliteit. Een bijkomend voordeel is dat je niet naar jezelf kunt kijken, waardoor het ook makkelijker is om in de lens te kijken. 

 

4. Zorg voor goed geluid

Omgevingsgeluiden leiden erg af van de inhoud van je verhaal. Het is daarom slim om een microfoon te gebruiken die het omgevingsgeluid wegfiltert. Gebruik bijvoorbeeld een podcast microfoon die je op je bureau zet of een dasspeld microfoon die je aan je kraag vastspeld. 

 

5. Denk na over de belichting

De belichting van je video kan ook erg afleidend zijn, bijvoorbeeld als je in het donker zit of als er veel schaduwen te zien zijn. Een makkelijke manier om voor goed licht te zorgen is door een ringlamp te gebruiken. Zelf gebruik ik een versie met een statief waarin jij je telefoon kunt plaatsen, zodat het licht van dezelfde kant komt als waar de camera staat. 

Bonustip:

Bedenk of je de video horizontaal (landscape-stand) of verticaal (selfie-stand) gaat opnemen. Voor de meeste platforms is een horizontale video het meest geschikt. 

Beluister de podcast 'Videoverhalen vertellen' op Spotify

Wil je meer tips over het inzetten van video voor je bedrijf, klik dan op de link om de podcast 'Videoverhalen vertellen' te luisteren via Spotify.