Hoe blended learning jouw online cursus kan verrijken

blended learning

We horen steeds vaker dat er een kleine strijd is ontstaan tussen online leren en offline leren. Sommige cursisten volgen een cursus liever offline en anderen studeren makkelijker online.

Wanneer jij aan de slag gaat met het lanceren van jouw online cursus kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om beide mogelijkheden te integreren in jouw online training. Je biedt dan een blended learning traject aan. Je hebt de term vast wel eens voorbij zien komen.

Maar wat houdt blended learning precies in? En hoe verschilt deze manier van onderwijs en kennisdelen van e-learning?

In dit blogartikel leggen we het uitgebreid aan je uit. Je leert wat blended learning inhoudt, hoe het verschilt van e-learning en hoe je blended learning kunt toepassen in jouw online cursus.

De definitie van e-learning en blended learning

E-learning definitie

Bij deze vorm van leren praat je dus over een manier van kennisdeling of lesgeven die zich in z'n geheel online afspeelt, zoals bijvoorbeeld bij een online training. Alle kennis die de expert bijdraagt, wordt online gedeeld.

Dit kan in allerlei vormen en maten zijn. Denk aan een online leermodule waarbij alleen geschreven theorie wordt gedeeld. Maar ook het bekijken van instructievideo’s, het krijgen en/of maken van online opdrachten en het ontvangen van geheel digitale begeleiding.

E-learning: tijds- en plaatsonafhankelijk leren

De afgelopen jaren heeft e-learning een grote rol gespeeld in de maatschappij, omdat deze vorm van studeren locatie- en tijdonafhankelijk is. Het nadeel aan deze vorm van onderwijs is dat de student een behoorlijke dosis discipline in huis moet hebben om de training volledig te volgen en af te ronden.

Blended learning definitie

Blended learning is een combinatie van digitaal en face-to-face onderwijs. De nadruk ligt op de traditionele manier van kennisdeling waarbij een expert zijn of haar kennis in een real-life omgeving deelt met zijn deelnemers (klassikaal leren). Dit wordt aangevuld met online tools zoals online oefeningen, filmpjes en opdrachten.

Blended learning: fysiek leren i.c.m. online leren

Blended leren heeft het voordeel van real-life contact in combinatie met de vrijheid die deelnemers krijgen bij het volgen van het online gedeelte. Wanneer je een cursus aanbiedt volgens deze leerstijl is het van belang om een goede balans te vinden tussen het online en offline programma waar je cursist het meest baat bij heeft.

Welke manier past het beste bij jouw online cursus?

Als het gaat om het kiezen van de beste aanpak voor jouw online cursus, is het belangrijk om te overwegen welke methode het beste past bij de leerdoelen die je wilt bereiken en de behoeften van jouw studenten.

De voordelen van e-learning

  • Stelt de studenten in staat om op elk moment toegang te krijgen tot de cursusinhoud en flexibel te leren;
  • Het is locatieonafhankelijk. De cursist kan waar ook ter wereld verder studeren;
  • Kan op eigen tempo;
  • Minder reistijd en kosten;
  • Geen fysieke locatie nodig;
  • Gemakkelijk om de voortgang bij te houden.

De voordelen van blended learning

  • Alle voordelen van een e-learning in combinatie met de voordelen van real-life contact. Je zet verschillende leervormen in;
  • Meer holistische leerervaring doordat studenten interactie hebben met docenten en medestudenten;
  • Deelnemers kunnen vragen stellen en real-life feedback ontvangen van de expert en andere deelnemers (al kan dit tijdens een Zoom-sessie natuurlijk ook);
  • De cursist kan het online deel op eigen tempo doen en de offline sessies kun je in je online cursus bijvoorbeeld meerdere keren per jaar geven. Zo kunnen alle cursisten een dag kunnen uitkiezen waarop het hen schikt;
  • Cursisten krijgen de kans om praktische vaardigheden op te doen tijdens offline sessies.

Het is belangrijk om te bedenken dat de keuze voor een bepaalde aanpak afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het onderwerp van de cursus, de beschikbare middelen en de doelgroep.

Door de juiste mix van online en offline leeractiviteiten te kiezen, kun je ervoor zorgen dat jouw online cursus een optimale leerervaring biedt voor jouw studenten.

Lees ook: 9x slimme tips om jouw cursisten effectiever te laten leren

 

De voordelen van het aanbieden van een blended traject

E-learning en blended learning vullen elkaar perfect aan, omdat ze verschillende leerbehoeften en stijlen van studenten kunnen aanpakken.

E-learning is vooral geschikt voor studenten die graag op hun eigen tempo willen leren en hun eigen leerproces willen sturen.

Blended leren daarentegen is geschikter voor studenten die interactie willen hebben met medestudenten en docenten, en die willen profiteren van de voordelen van face-to-face leren.

Wat is een blended leertraject?

Je kunt ervoor kiezen om deze leerervaringen te combineren in één traject, ook wel een blended traject genoemd. Door een blended traject aan te bieden, zorg voor je voor een meer volledige leerervaring voor je cursisten en een verhoogde betrokkenheid van de cursisten.

Daarbij combineer je online trainingen met offline momenten. Denk dan aan een klassikale training waarin je het online geleerde kunt bespreken, ideeën uitwisselt en groepsopdrachten uitwerkt.

Daarnaast kan blended leren ook bijdragen aan een betere transfer van kennis naar de praktijk, doordat deelnemers kunnen oefenen en experimenteren in een real-life setting.

Blended leertrajecten implementeren in online onderwijs

Het klinkt heel interessant allemaal, maar hoe ontwikkel je nu zo'n blended leertraject? Dit zijn de stappen die je als docent kunt nemen om deze uitdaging aan te gaan:

>> Identificeer de leerdoelen
Begin voordat je begint met het ontwikkelen van je blended leren cursus met het identificeren van de doelstellingen van de cursus en de verschillende leerbehoeften van je cursisten. Wat wil je dat je studenten leren en welke vaardigheden wil je dat ze ontwikkelen? Deze doelen zullen je helpen bij het ontwerpen van jouw blended leertraject.

>> Stel de leerdoelen samen
Beslis welke leervormen het meest geschikt zijn om deze doelstellingen en behoeften te bereiken in een blended learning traject. Bijvoorbeeld, als de cursus veel praktische vaardigheden vereist, kunnen docenten ervoor kiezen om offline sessies te organiseren om studenten de kans te geven deze vaardigheden in de praktijk te oefenen, terwijl online leermaterialen kunnen worden gebruikt om studenten voor te bereiden op deze sessies en de inhoud te consolideren.

>
Bepaal wanneer je de offline sessies toevoegt
Je kunt er ook voor kiezen om eerst een online cursus neer te zetten waar je vervolgens offline sessies aan toevoegt om de inhoud van de cursus te versterken. Zo maak je er toch een vorm van blended learning van, maar is de cursus in eerste instantie gericht op het online gedeelte;

>Mix online en offline lesmateriaal
Zorg voor de juiste mix van online en offline leermaterialen die aansluiten bij de leerdoelen van je blended learning cursus. Combineer online sessies met klassikale training, verschillende didactische strategieën en groepsopdrachten.

>Integreer interactieve en boeiende leermethoden
Zoals video's, quizzen, masterminds, klassikale les en workshops

  • Kies het leerplatform: kies de online leeromgeving die het beste past bij jouw blended learning traject. De online leeromgeving van StartNuOp leent zich uitstekend voor het opzetten van het online gedeelte van jouw blended learning training.
    Wil je eens sparren over de mogelijkheden, plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. 
  • Test en verfijn: Test jouw blended leertraject en verzamel feedback van studenten. Gebruik deze feedback om jouw leertraject te verfijnen en te verbeteren.

Door deze tips toe te passen, kan blended learning helpen om online cursussen te verrijken en een effectieve leerervaring te bieden aan studenten.

Conclusie

Nu je weet wat blended learning is en hoe je het kunt implementeren in jouw online cursus, laten is het tijd om met jouw eigen blended leertraject aan de slag te gaan.

Indien je ondersteuning nodig hebt bij het opzetten van dit traject, ben ik beschikbaar om je hierbij te helpen. Samen gaan we dan op zoek naar de juiste manier om een succesvol blended learning traject te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.