Beter leren: 9x slimme tips om je leervaardigheden te verbeteren

hoe kan je het beste leren

Al vanaf ik heel jong was, gaf mijn moeder me mee: ‘elke dag leer je iets nieuws, omarm dat’.

Deze zin zit nog steeds dagelijks in mijn hoofd. Als leerexpert vind ik het fantastisch om te ervaren dat ik inderdaad elke dag weer iets nieuws leer en ik sta hier ruim bij stil.

Iedereen kan leren hoe je moet leren

Nog mooier vind ik het om te zien hoe de cursisten van mijn online leerplatform StartNuOp steeds weer ontdekken dat hun leerpotentieel vaak veel groter is dan ze in eerste instantie dachten. En ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit leerpotentieel in zich heeft. Zelfs als je denkt dat leren niet aan jou besteed is of de overtuiging hebt dat leren maar een saaie bezigheid is.

Vaak is het probleem namelijk niet dat we niet in staat zijn om te leren, maar weten we vooral niet 'hoe' we het moeten doen.

Om gemakkelijker leren mogelijk te maken, geef ik je in deze post een aantal slimme leertips, zodat jij jezelf op een leuke manier zo optimaal mogelijk kunt blijven ontwikkelen. Doe er je voordeel mee en zet ze in om een stijgende lijn te blijven zien in jouw ontwikkeling!

9x tips om beter te leren

1. Gebruik verschillende leertechnieken per leerfase

Wanneer we leren, doorlopen we de ‘3 hoofdfasen van leren’ om de leerstof op te slaan in ons brein. Door deze fases bewust te doorlopen met passende leertechnieken, zorg je ervoor dat je zo efficiënt en effectief mogelijk studeert.

De 3 hoofdfasen van leren:

>> Fase 1: Coderen
Tijdens het coderen nemen we nieuwe informatie op en slaan deze op in ons geheugen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals iets zien, lezen, horen of ervaren.

>> Fase 2: Consolideren
Zodra de informatie in ons geheugen is opgeslagen, moet deze worden geconsolideerd. Ofwel: omgezet worden in het langetermijngeheugen. Dit proces vindt meestal plaats tijdens de slaap, wanneer onze hersenen nieuwe informatie effectiever kunnen verwerken en opslaan.

>> Fase 3: ophalen
Ten slotte moeten we de informatie uit ons geheugen kunnen halen wanneer we die nodig hebben. Dit proces staat bekend als ophalen en dit kun je doen door te herhalen, herkennen, categoriseren en associëren.

2. Zorg voor een studieschema

Het instellen van een consistente studie-routine helpt je hersenen in het een regelmatig studieritme te komen en dat helpt om je beter te concentreren. 

Denk bij het instellen van je routine ook na wat voor jou het beste werkt: 

  • Tijdens welk dagdeel ben je productiever? 's ochtends, 's middags of 's avonds?
  • Studeer je liever in korte stukken, maar meerdere keren per week of studeer je liever in lange blokken?

Weet je niet welke schema het beste bij jou past? Speel hier dan eerst mee en zodra je een prettige routine gevonden hebt, houd jezelf er dan aan vast.

3. Neem pauzes voor maximale efficiëntie

Wist je dat pauzes een essentieel onderdeel zijn van je leerproces? Je hersenen hebben rustmomenten nodig om effectief te functioneren. Las daarom regelmatig pauzes in. Zo voorkom je dat je overweldigd of verveeld raakt. Pauzes helpen ook om de stof te laten bezinken. 

Hier zijn enkele tips voor het nemen van pauzes die je helpen om op de lange termijn productief te blijven:

  • Gebruik de Pomodoro-techniek waarbij je 25 minuten studeren afwisselt met een pauze van vijf minuten. Een korte pauze helpt je op te laden en alert te blijven tijdens het studeren;
  • Sta op en beweeg indien mogelijk tijdens de pauzes. Doe wat rekoefeningen of maak een korte wandeling buiten om je activiteitsniveau te verhogen en je hoofd leeg te maken.

4. Gebruik actieve herinneringstechnieken

Leren is niet alleen het lezen en onthouden van stukjes informatie. Het gaat erom dat je het ook daadwerkelijk weet vast te leggen in je geheugen. Om dat te doen, moet je jezelf actief bezighouden met het materiaal, zodat het in je geheugen blijft hangen:

  • De kracht van herhaling: plan gedurende de dag herinneringen in om de stof te herhalen en vers in je geheugen te houden;
  • Schrijf belangrijke concepten en ideeën op post-it-notities en plak ze rond je werkplek, op de koelkast, spiegels of andere plaatsen waar je vaak komt;
  • Installeer een flashcards-app op je tablet of telefoon en maak flashcards. Je kunt jezelf dan altijd en overal overhoren. Superhandig!

5. Creëer een comfortable, rustige leeromgeving

Als je effectiever wilt leren, is het belangrijk om een omgeving te creëren waar je in alle rust kunt studeren en waar je niet afgeleid wordt.

Zorg ervoor dat je leert in een omgeving:

  • Waar niet te veel afleidingen zijn;
  • Waar je comfortabel kunt leren;
  • Die rust uitstraalt;
  • Waar goede verlichting is (voor wie graag in de avonduren leert).

6. Geef prioriteit aan je gezondheid 

Het klinkt vanzelfsprekend, maar vaak zijn we toch geneigd om onze gezondheid wat te verwaarlozen wanneer we bezig zijn met een leersessie.

Een gezonde levensstijl is de sleutel tot efficiënt leren. Als je jezelf fysiek of mentaal niet lekker voelt, wordt het lastig om effectief te leren. 

Dus ter herinnering:

  • Slaap voldoende;
  • Zorg voor gezond eten in de koelkast;
  • Drink voldoende water;
  • Mediteer regelmatig om je brein tot rust te brengen;
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Dit verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat weer helpt bij denkvaardigheden.

7. Vermijd multitasking tijdens het studeren

Veel mensen willen graag geloven dat ze meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Waarschijnlijk herken je het wel; even dat ene Whatsappje beantwoorden tussendoor, de televisie aan ‘op de achtergrond’, even tussendoor een nieuwe was draaien.  

Ik weet het, het is enorm verleidelijk, maar als het op leren aankomt, werkt dat averechts. Onderzoek heeft aangetoond dat multitasken je productiviteit verlaagd met zo'n 40% verlaagd.

Dit komt omdat je aandacht verdeeld is over twee of meer activiteiten wanneer je aan het multitasken bent. Wanneer je dat Whatsappje eenmaal hebt beantwoord, moet je eerst weer terugschakelen naar waar je was gebleven en de focus herpakken.

Kortom: als je gaat multitasken tijdens het leren, heeft dit effect op hoe goed je de nieuwe informatie kunt verwerken. Hierdoor heb je veel langer de tijd nodig om alle leerstof in jezelf op te nemen en te onthouden.

Als je de efficiëntie en langetermijneffecten van je studiesessie wilt maximaliseren, is het belangrijk om gefocust te blijven op één taak tegelijk. Door je concentratie vast te houden, kun je de informatie die je aan het leren bent beter opnemen en vasthouden. 

Studiemoment ingepland? Leg je mobiel dan buiten handbereik!

8. Maak gebruik van associaties tijdens het studeren

Het gebruik van associaties kan een krachtig leermiddel zijn. Associaties zijn verbindingen tussen twee stukken informatie - zie het als de brug die twee ideeën met elkaar verbindt.

Er zijn verschillende technieken om associaties te maken:

  • Visueel: Visualiseer de informatie in een kleurrijke of unieke afbeelding of zet de informatie in een overzichtelijk schema. Visuals kun je maken met gratis tools, zoals Canva. 
  • Vergelijkingen: Vergelijk informatie met iets dat je al bekend is
  • Ezelsbruggetjes: Leg een verbinding tussen twee verschillende dingen waardoor het voor jou makkelijker te onthouden is. Als je bijvoorbeeld moeite hebt de hoofdstad van Frankrijk te onthouden, kun je die associëren met de Eiffeltoren.

9. Breng de lesstof direct in de praktijk

 Als je lesstof direct in de praktijk toepast, is de kans groter dat de stof beter blijft hangen. Dit komt doordat je de stof in een 'echte' context gebruikt, in plaats van de stof alleen maar te leren in een theoretische context.

Wanneer je bezig bent met het leren van een nieuwe taal leer je de taal veel sneller spreken wanneer je de taal ook daadwerkelijk spreekt. En niet wanneer je er alleen naar luistert of in die taal leest. Volg je bijvoorbeeld een cursus over bloggen of een cursus over Pinterest Marketing, voer de opdrachten dan ook echt uit en pas de stof direct toe in je eigen werk.

10. Stel realistische en haalbare doelen

Als het om leren gaat, kan het opsplitsen van je doel in kleinere, verteerbare segmenten het beter beheersbaar maken. Als je bijvoorbeeld met een cursus van StartNuOp aan de slag gaat, bestudeer dan maximaal één module per dag. Geef jezelf de tijd om de stof tot je te nemen.

Je doelen moeten ook verband houden met wat voor jou als individu het beste werkt - iedereen leert anders, dus stel realistische doelen en bepaal wat voor JOU het beste werkt als het gaat om het opnemen van nieuwe kennis. 

Conclusie

Leren is een proces dat tijd en moeite kost, maar door de juiste leertechnieken toe te passen, kun je ervoor zorgen dat de stof veel beter blijft hangen.

Slimmer leren, niet harder is de sleutel tot succes! Van het opsplitsen van het studiemateriaal in behapbare brokken tot het gebruik van handige tools en het zorgen voor je gezondheid. Het draagt allemaal bij aan een efficiënter en effectiever leersysteem.

Onthoud: ieders leerstijl is anders, dus experimenteer met wat voor jou het beste werkt. Met deze tips in gedachten kunt je jouw leerpotentieel maximaliseren én je tijd optimaal benutten!


hoe kan je het beste leren