Tips om te ontprikkelen: Hoe je overprikkeling kunt verminderen

tips ontprikkelen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je overweldigd bent door de wereld om je heen? Misschien ben je snel geïrriteerd door harde geluiden of felle lichten. Of misschien voel je je angstig en overprikkeld in drukke sociale situaties.

Dit gevoel van overprikkeling kan ons allemaal overkomen, maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om overprikkeling te verminderen en jezelf te kalmeren.

Wat is ontprikkelen?

Ontprikkelen is het proces van het verminderen van stress en spanning in je lichaam en geest om overprikkeling te voorkomen. Het kan helpen om je te concentreren, je stemming te verbeteren en je te helpen ontspannen.

Er zijn veel verschillende manieren om te ontprikkelen voor mensen die snel overprikkeld raken. En het is daarbij belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Een belangrijk aspect van ontprikkelen is het nemen van tijd voor jezelf. Het kan verleidelijk zijn om constant bezig te zijn en nooit te pauzeren, maar het is belangrijk om rustmomenten in te plannen in je dag. Dit kan betekenen dat je een wandeling maakt in de natuur, mediteert of gewoon even pauzeert om diep adem te halen.

Deze waardevolle tips in dit artikel kunnen je helpen om je hartslag op natuurlijke wijze te verlagen en te ontspannen.

Signalen dat je overprikkeld raakt

Overprikkeling kan op verschillende manieren ontstaan en kan voor iedereen anders voelen. Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je zwaar overprikkeld bent, vooral als je niet bekend bent met de symptomen.

Hieronder vind je enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je te maken hebt met overprikkeling:

  • Je voelt je uitgeput en hebt moeite om je te concentreren

  • Je bent snel geïrriteerd en hebt een kort lontje

  • Je hebt last van hoofdpijn, buikpijn, spierpijn of andere lichamelijke klachten

  • Je voelt je angstig, gestrest of overweldigd

  • Je hebt moeite om te slapen of slaapt slecht

  • Je voelt je rusteloos en kunt niet ontspannen

  • Je hebt moeite om te communiceren of te socialiseren

  • Je hebt last van overgevoeligheid voor licht, geluid, geur of aanraking

Als je één of meer van deze symptomen ervaart, kan het zijn dat je overprikkeld bent. Het is belangrijk om te leren hoe je deze signalen kunt herkennen en wat je kunt doen om te ontprikkelen.

In het volgende gedeelte zullen we enkele tips geven om overprikkeling te voorkomen en te verminderen.

Vaak overprikkeld? Misschien ben je hooggevoelig!

Als je vaak overprikkeld bent, kan het zijn dat je hooggevoelig bent, vooral als je tot de groep van introverte mensen behoort. Hooggevoeligheid is een eigenschap die vaker voorkomt bij deze groep mensen, waarbij ze gevoeliger zijn voor prikkels dan gemiddeld. Dit kan zowel interne als externe prikkels zijn, zoals emoties, geluiden, geuren en licht.

Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een eigenschap die bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt. Het kan echter wel leiden tot overprikkeling en vermoeidheid als je er niet goed mee omgaat.

Als je merkt dat je gestrest bent en vaak overprikkeld raakt en je herkent jezelf in de kenmerken van hooggevoeligheid, dan kan het helpen om hier meer over te leren en te ontdekken hoe je overprikkeling kunt voorkomen.

Hieronder volgen een aantal kenmerken van hooggevoeligheid:

  • Je voelt stemmingen en emoties van anderen goed aan en neemt deze over;

  • Je hebt behoefte aan rust en stilte om jezelf op te laden;

  • Je bent gevoelig voor licht, geluiden en geuren;

  • Je hebt diepgaande gedachten en emoties;

  • Je hebt een sterke intuïtie en voelt aan wat er speelt in een situatie.

Als je jezelf herkent in deze kenmerken, dan kan het helpen om te leren hoe je beter met hooggevoeligheid kunt omgaan.

Bijvoorbeeld: door meer rust en stilte op te zoeken, jezelf te beschermen tegen teveel prikkels en te leren hoe je jezelf kunt ontprikkelingen als je overprikkeld bent.

Bij StartNuOp bieden we ook een cursus aan die specifiek gericht is op het verbeteren van je vaardigheden om met hoogsensitiviteit om te gaan. Lees hier meer over de cursus 'Je Sensitieve Zelf'. 

Daarnaast kan het ook waardevol zijn om professionele begeleiding te zoeken bij een psycholoog of coach die gespecialiseerd is in hooggevoeligheid en het hanteren van overprikkeling. Samen kunnen jullie onderzoeken wat jouw behoeften zijn in het omgaan met hoogsensitiviteit en hoe je dit effectief kunt integreren in je dagelijks leven.

Lees ook: 5x signalen dat jij hoogsensitief bent

Omgaan met visuele prikkels: Tips om overprikkeling te verminderen

Als je overprikkeld bent, kan het lastig zijn om tot rust te komen en je weer ontspannen te voelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te ontprikkelen en jezelf weer in balans te brengen, zodat je de opgebouwde spanning kunt laten ontsnappen en stoom kunt afblazen.

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om te ontspannen en overprikkeling te voorkomen.

>> Ga de natuur in

Wanneer je de natuur in gaat, krijg je niet alleen de kans om je hoofd leeg te maken en te ontspannen, maar ook om te genieten van de prachtige omgeving en de helende kracht van de natuur te ervaren.

Laat de frisse lucht je zintuigen verkwikken terwijl je luistert naar het rustgevende geluid van fluitende vogels en het ruisen van de golven.

>> Let op je ademhaling

Door bewust op je ademhaling te letten, creëer je een moment van innerlijke rust en stabiliteit. Neem de tijd om je ademhaling te observeren en te voelen hoe de lucht je lichaam in stroomt en weer naar buiten gaat. Door je bewust te zijn van je ademhaling en je erop te concentreren, kun je een gevoel van kalmte en ontspanning ervaren dat zich verspreidt door je hele wezen.

>Beweeg meer

Bewegen kan helpen om spanning en stress los te laten. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen en maak gebruik van gecontroleerde bewegingen om spanning en stress los te laten.

Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, wat kan helpen om je beter te voelen.

>Luister muziek

Muziek luisteren kan een kalmerend effect hebben. Luister naar rustgevende muziek, binaural beats of maak een playlist met je favoriete nummers. Dit kan helpen om te ontspannen en je gedachten te verzetten.

>Lees een boek

Een goed boek kan helpen om je gedachten te verzetten en te ontspannen. Kies een boek dat je leuk vindt en ga er rustig voor zitten. Lezen kan helpen om je hoofd leeg te maken en te ontspannen.

>Doe ontspanningsoefeningen

Er zijn verschillende ontspanningsoefeningen die je kunt doen om te ontspannen. Denk aan yoga, een begeleide meditatie of ademhalingsoefeningen. Probeer verschillende oefeningen uit en kies wat het beste werkt voor jou.

>Begin met yoga

Yoga kan helpen om te ontspannen en tot rust te komen. Door de verschillende oefeningen en houdingen te doen, kun je spanning loslaten en je lichaam en geest weer in balans brengen.

>Mediteer

Meditatie kan helpen om je gedachten te kalmeren en tot rust te komen. Probeer dagelijks een paar minuten te mediteren en je te focussen op je ademhaling. Dit kan helpen om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.

>Zet een koptelefoon op

Een noise cancelling koptelefoon kan helpen om je af te sluiten van de omgeving en te ontspannen. Luister naar rustige muziek of probeer een meditatie-app. Dit kan helpen om te ontspannen en je gedachten te kalmeren.

>Kussen

Een verzwaringskussen biedt niet alleen fysieke ontspanning, maar kan ook een gevoel van geborgenheid en veiligheid bevorderen. Het gelijkmatige gewicht van het kussen kan een geruststellend gevoel geven, vergelijkbaar met een stevige omhelzing, waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen en een diepere slaap kunt ervaren.

Het is een knusse en comfortabele metgezel die je helpt om je dagelijkse stress los te laten en een gevoel van rust en welzijn te bevorderen.

>Neem een douche

Naast het ontspannen van je lichaam, kan het nemen van een douche ook een verfrissend effect hebben op je geest. Het stromende water kan dienen als een symbolische reiniging, waarbij je negatieve energieën en zorgen wegspoelt.

De combinatie van warmte, stoom en het geluid van het water dat op je huid valt, creëert een rustgevende omgeving waarin je kunt ontspannen, tot jezelf kunt komen en even kunt ontsnappen aan de hectiek van de dag.

>Dans

Dansen is niet alleen een manier om spanning los te laten en energie te laten stromen, maar het is ook een vorm van expressie en zelfexpressie. Door jezelf vrij te bewegen op de muziek, kun je emoties uiten en jezelf bevrijden van eventuele opgebouwde stress.

Het is een vreugdevolle activiteit die je de mogelijkheid geeft om even helemaal op te gaan in het moment en alle zorgen los te laten. Dus zet die favoriete muziek op, sluit je even af van de wereld en laat je helemaal gaan op de dansvloer, in je woonkamer of waar je maar wilt!

>Podcast

Luisteren naar een podcast is niet alleen een geweldige manier om je gedachten te verzetten en te ontspannen, maar het kan ook dienen als een bron van inspiratie, educatie en vermaak. Door te kiezen voor een interessante podcast die aansluit bij jouw interesses, kun je jezelf onderdompelen in boeiende gesprekken, verhalen en informatie.

Neem de tijd om jezelf comfortabel te maken, sluit je af van de buitenwereld en geniet van de stimulerende en ontspannende ervaring die het luisteren naar een podcast met zich meebrengt.

>Schrijven

Schrijven kan helpen om je gedachten op een rijtje te zetten en te ontspannen. Schrijf bijvoorbeeld in een dagboek of maak een to-do lijst. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen en tot rust te komen.

>Knuffelen

Knuffelen kan helpen om spanning los te laten en je te ontspannen. Knuffel bijvoorbeeld je partner of huisdier en geniet van het contact.

>Alleen zijn

Alleen zijn biedt de mogelijkheid om even los te komen van de drukte en de constante interactie met anderen. Het stelt je in staat om je gedachten te ordenen, jezelf beter te leren kennen en innerlijke rust te vinden.

Neem de tijd om te reflecteren, maak een ontspannende wandeling in de natuur of zoek een rustige plek waar je kunt genieten van je eigen gezelschap. Alleen zijn kan een waardevolle en verkwikkende ervaring zijn die je helpt om weer op te laden en in balans te komen.

Lees ook: hoe verder na een HSP-diagnose? 

Voorkom een burn out: de cursus Je Sensitieve Zelf bij StartNuOp

Als je hoogsensitief bent, kan het soms lastig zijn om te weten hoe je het beste kunt omgaan met je gevoelens en prikkels. Gelukkig is er een oplossing: de cursus Je Sensitieve Zelf bij StartNuOp.

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor mensen die hoogsensitief zijn en voluit willen leven. Tijdens de cursus leer je hoe je beter kunt omgaan met je gevoelens en prikkels, zodat je meer rust en balans kunt ervaren in je leven.

De cursus is ontwikkeld door Leonie van der Kolk, een ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze neemt je mee langs alle kenmerken van hoogsensitiviteit en leert je hoe je deze kenmerken kunt herkennen en positief kunt gebruiken in je leven.

Tijdens de cursus leer je onder andere:

  • Hoe je kunt omgaan met overprikkeling en stress

  • Hoe je beter kunt luisteren naar je lichaam en je gevoelens

  • Hoe je meer rust en balans kunt creëren in je leven

  • Hoe je je sensitiviteit kunt omzetten in een kracht

De cursus bestaat uit verschillende modules die je op je eigen tempo kunt volgen. Daarnaast krijg je toegang tot een besloten Facebook-groep waarin je ervaringen kunt delen met andere hoogsensitieve mensen.

Kortom, als je hoogsensitief bent en meer wilt leren over hoe je beter kunt omgaan met je gevoelens en prikkels, is de cursus Je Sensitieve Zelf bij StartNuOp zeker een aanrader.

 

 

Conclusie

In dit artikel heb je verschillende tips gekregen om te ontprikkelen en overprikkeling te voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat overprikkeling normaal is en het kan iedereen overkomen. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is echter wel belangrijk om op tijd te ontprikkelen om te voorkomen dat je overprikkeld raakt en een meltdown krijgt.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende technieken en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Niet alle technieken werken voor iedereen, dus het is belangrijk om te vinden wat voor jou werkt.

Onthoud dat het oké is om overprikkeld te zijn en dat het belangrijk is om op tijd te ontprikkelen om een meltdown te voorkomen. Met deze tips kun je hopelijk beter omgaan met overprikkeling en jezelf helpen te kalmeren en te ontspannen.