5 signalen dat jij hoogsensitief bent (en wat je daar aan hebt als ondernemer)

Omgaang met hoogsensitiviteit je sensitieve self

Voel jij je weleens afgewezen, onbegrepen of ‘anders dan anderen’? Je bent niet de enige. Eén op de vijf mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). In dit blogartikel geven we je 5 signalen dat jij misschien hoogsensitief bent, en geven we enkele tips over het omgaan met hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd. Al je zintuigen zijn bij een HSP scherper dan bij een ander; reuk, smaak, zicht, gehoor én tast. Elk van je zintuigen is erop gericht om prikkels waar te nemen, oftewel signalen vanuit de omgeving. 

Of je wel of niet hoogsensitief bent, wordt dus in de basis bepaald door de opbouw van je centrale zenuwstelsel. Bij een HSP zijn er in sommige hersengebieden veel meer verbindingen tussen zenuwcellen, waardoor er meer prikkels binnenkomen die ook nog eens intenser worden waargenomen. Ter vergelijking: normaal gesproken komen er ongeveer 2 prikkels per seconde binnen, maar bij een HSP kunnen dat er wel 35 zijn. Als HSP heb je bovendien langer de tijd nodig om al die prikkels te kunnen verwerken.

 Lees ook: zo kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben

5 signalen dat jij misschien hoogsensitief bent

Er zijn veel uiteenlopende kenmerken van hoogsensitiviteit. Naast dat je fysieke prikkels sterker ervaart, zijn er bijvoorbeeld ook nog een aantal sociale en emotionele aspecten. Niet iedere HSP ervaart precies hetzelfde, maar dit zijn vijf veelvoorkomende signalen dat jij misschien hoogsensitief bent.

 

1. Je ervaart fysieke prikkels sterker.

Je bent bijvoorbeeld gevoelig voor licht - misschien ga jij de deur niet uit zonder zonnebril - of je ruikt geuren al voordat iemand anders ze opmerkt.

 

2. Je bent snel vermoeid na een dag werken of een feestje.

Op zulke momenten word je wellicht prikkelbaar of zelfs chagrijnig, en kun je niet veel hebben van de mensen om je heen.

 

3. Je bent erg emotioneel.

Kun jij intens gelukkig worden bij het zien van een mooie bloem, of snotter je zelfs bij een happy end in een film? Grote kans dat jij hoogsensitief bent, want ook je emoties worden hierbij versterkt.

 

4. Je omgeving heeft veel invloed op je gevoel.

Onderbewust voel jij de sfeer in een ruimte bijzonder goed aan. Misschien voel jij je weleens zenuwachtig en weet je niet goed waarom - dan kan dat komen doordat iemand in je omgeving zich niet lekker voelt. Als HSP neem je dat soms onbewust over.

 

5. Je zit veel in je hoofd.

Denk jij veel na over alles en kun jij uren achtereen fantaseren over van alles en nog wat? Ook dit is een kenmerk van veel hoogsensitieve personen.

 

Wil jij weten of je hoogsensitief bent? 

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Ontdek en ontplooi je persoonlijke kwaliteiten, waarin je jezelf beter leert kennen. Daarin zit ook een HSP checklist waarin je ontdekt of je hoogsensitief bent.

Hooggevoelig of introvert?

Misschien denk je na het lezen van deze signalen: maar ik ben toch gewoon introvert? Dat kan, en introversie en hooggevoeligheid hebben ook zeker overlap, maar het is niet hetzelfde. Wel is het zo dat de meeste HSP ook introvert zijn, wat in het kort betekent dat zij opladen door tijd met zichzelf door te brengen. Extraverte personen zijn meer naar buiten gericht en laden zich op door tijd met anderen door te brengen, dus juist door sociale interactie op te zoeken.

Naast introvert kun je nog een rustzoeker of een prikkelzoeker zijn - die termen spreken eigenlijk voor zich. Voor een introverte prikkelzoeker met hoogsensitiviteit kan het best lastig zijn om de balans te vinden tussen genoeg tijd voor zichzelf nemen om op te laden en tegelijkertijd genoeg prikkels tot zich te nemen om die kant van zichzelf te verzadigen. Aan het eind van dit artikel lees je hoe je meer te weten komt over al deze verschillende persoonskenmerken.

 

Ondernemer én HSP: een krachtige combinatie

Natuurlijk: je kunt er als HSP best veel last van hebben dat je prikkels vanuit je omgeving sneller en intenser ervaart. Het kan goed zijn dat jij na een dag ‘in de buitenwereld’ tijd nodig hebt om op te laden - en het is dan ook belangrijk om dat steeds te doen. Aan de andere kant kun je hoogsensitiviteit ook zien als een persoonlijke kracht. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je:

1. Veel empathie hebt voor anderen, en goed aanvoelt wat zij nodig hebben. 

2. Creatief bent - niet alleen met kunstvormen als schilderen, maar ook met het bedenken van oplossingen.

3. Verschillende situaties goed overziet.

4. Goed kunt luisteren.

5. Nauwkeurig werkt.

Deze mooie eigenschappen kun je als HSP dus uitstekend inzetten in je onderneming, want zo ben jij jouw klanten optimaal van dienst.

Lees ook: de beste tips om effectiever om te gaan met HSP

 

Wil jij leren ontprikkelen en opladen? 

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Zelfzorg als basis voor je ondernemerschap met concrete tips, tricks en stappenplannen om beter voor jezelf te zorgen en daardoor ook meer energie te hebben om voor je bedrijf te gaan. Daarin zit ook een inspiratiebox met tips&tricks om te ontprikkelen en op te laten.