Hoe ik wist dat ik hoogsensitief ben

Hoogsensitiviteit

Bij een hoogsensitief persoon (HSP) werkt het zenuwstelsel anders dan bij de meeste mensen, waardoor prikkels vaak harder binnen komen. Je hebt daarna meer tijd nodig dan anderen om weer te ontprikkelen. Zelf ervaar ik het volgende:

Losse ingrediënten

Veel hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor smaak. Ik ben bijvoorbeeld dol op gerechten met weinig ingrediënten, zodat je alle losse onderdelen goed proeft. Ik houd er ook niet van om alles door elkaar te gooien en eet de ingrediënten liever los van elkaar.

 

Piepjes uit

Hoogsensitieve mensen zijn vaak ook extra gevoelig voor geluid. Ik kan heel zenuwachtig worden als er allerlei piepjes en pingetjes uit een telefoon komen, daarom heb ik hem eigenlijk altijd op stil staan. En ik heb ooit een klok weggedaan omdat die te hard tikte.

 

Specifieke stoffen

Net als veel hoogsensitieve mensen, heb ik heel uitgesproken voorkeur voor bepaalde stoffen. Ik kan totaal niet tegen wol. Dat vind ik zo vreselijk kriebelen dat ik daarna niet meer kan nadenken. 

 

Snel afgeleid

Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit waarin ik me herken, is dat ik snel afgeleid ben. Ik kan een bepaald doel voor die dag hebben en dan toch gaandeweg iets tegenkomen waardoor ik weer een hele andere kant op ga

 

Vol hoofd

Het effect van al deze prikkels is dat ik, net als veel hoogsensitieve mensen, vaak een ‘vol hoofd’ heb. Op die momenten kan er niets meer bij en moet ik me afsluiten, zodat ik kan ontprikkelen en ontspannen. Om niet te vaak overprikkeld te raken, probeer ik drukke situaties zo veel mogelijk te vermijden en ben ik het liefst in mijn eigen vertrouwde omgeving.

 

Positieve kenmerken

Er zijn ook veel positieve kenmerken van hoogsensitiviteit. Ik noem er een paar waar ik me in herken, zodat je een indruk krijgt:

 

Goede intuïtie

Hoogsensitieve mensen voelen vaak intuïtief bepaalde dingen aan die anderen niet opmerken. Dat komt juist omdat er veel meer binnenkomt. Zelf heb ik bijvoorbeeld al snel een goed beeld van hoe iemand in elkaar zit. Ik luister daar nog niet altijd even goed naar, dus dat is iets waar ik nog meer aandacht aan wil besteden. 

 

Creatief

Hoogsensitieve mensen zijn vaak ook creatief. Als software ontwikkelaar vind ik het het leuk om met een creatieve aanpak te komen voor problemen waarvoor in eerste instantie geen oplossing lijkt te zijn. 

 

Sneller verbanden zien

Hoogsensitieve mensen zien ook vaker verbanden waar anderen die niet opmerken. Dat heb ik heel erg ervaren tijdens de 4 verschillende opleidingen die ik heb gedaan. Voor mij voelde dat niet als losse studies, want ik zag juist allerlei overeenkomsten tussen de vakgebieden. 

 

Ben jij hoogsentitief?

Hoogsensitieve personen voelen zich vaak onbegrepen, omdat ze veel tijd voor zichzelf nodig hebben. Daarom is het fijn om te weten waar dat vandaan komt. Herken jij je in bovenstaande voorbeelden en komen prikkels ook vaak harder bij jou binnen? Volg dan de cursus Je sensitieve self van Leonie van der Kolk. Daarin neemt ze alle kenmerken van hoogsensitiviteit met je door, want het zijn er nog veel meer dan hier genoemd. Zo kun je voor jezelf ontdekken wat op jou van toepassing is, zodat jij jezelf beter begrijpt en je beter bij jezelf herkent wanneer je overprikkeld raakt.