Een vol hoofd als ondernemer

Vol hoofd ondernemer

Ik heb regelmatig last van een vol hoofd. Een vol hoofd zorgt bij mij voor een onrustig gevoel, stress en niet kunnen ontspannen. Niet bevorderlijk voor een ondernemer. En ik hoor het van veel meer ondernemers, die niet meer goed naar hun gevoel kunnen luisteren door dit volle hoofd. Zonde! Vandaag wil ik het daarom hebben over wat er gebeurt als ik een vol hoofd heb en wat ik eraan heb gedaan om hier mee om te kunnen gaan.

 

Podcast luisteren in plaats van lezen? Klik dan hier.

 

>> Wat is een vol hoofd voor mij? 

Als ik een vol hoofd heb, betekent dit dat ik allerlei gedachtes heb. Ik heb een gestrest gevoel en daarbij lukt het me niet om te ontspannen. Ik ben vooral bezig met die gedachtes, die vaak ook nog eens negatief zijn. Ik kom er op zo’n moment niet uit en ik blijf in cirkels denken, waardoor ik steeds meer stress krijg. En hoewel ik normaal gesproken graag in mijn hoofd zit, wil ik mijn gedachtes op zo’n moment het liefst wegduwen. Maar hoe meer ik dit probeer, en hoe meer ik wil ontspannen, hoe minder dit lukt. Het werkt juist averechts, wat weer frustratie oplevert. Een vicieuze cirkel, die ik heb leren doorbreken. Ik leg je graag uit hoe.

 

>> De oorzaak van een vol hoofd ontdekken

De cursus ‘Je sensitieve self 2.0’ van Leonie van der Kolk heeft mij geholpen in het achterhalen van de oorzaak van mijn volle hoofd. Deze cursus is een vervolg op deel één waarin je de kenmerken leert van hoog sensitiviteit, en de voordelen en uitdagingen die daarbij horen. Een van die kenmerken is dat hoog sensitieve mensen veel sneller overprikkeld zijn, en dat herken ik zelf ook. En wat in de tweede cursus aan bod komt, is dat een vol hoofd een symptoom is van overprikkeling. En dat was voor mij meer dan herkenbaar.


In de cursus ben ik aan de slag gegaan met drie verschillende vraagstukken: 

  • Wat voel je?
  • Hoe leer ik overprikkeling herkennen?
  • Hoe kan ik dan ontspannen? 

 

Wat voel ik?

Wanneer ik een vol hoofd heb, is het vaak zo dat ik een grens over ben gegaan. Of dat ik het heb laten gebeuren dat iemand anders mijn grens over is gegaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een opmerking die blijft ronddwalen in mijn hoofd, of over iets wat ik heb gezien op social media en blijft hangen. Maar het kan ook te maken hebben met andere externe prikkels. Een voorbeeld: ik was laatst in een heel druk restaurant en daar kon ik niet goed in het moment zijn en genieten. Ik was alleen maar bezig met de drukte en de herrie. Drukte, maar ook licht, harde geluiden en de temperatuur of een combinatie van deze factoren kunnen zorgen voor overprikkeling.

 

Hoe leer ik overprikkeling herkennen?

Een vol hoofd is vervelend, maar wat kun je eraan doen om overprikkeling te voorkomen? Dat begint bij herkennen. Het snelle en makkelijke antwoord is dan ook: op tijd je grenzen aangeven. Leonie legt in haar cursus uit hoe dit werkt. Maar ze legt ook uit dat er een stapje aan dit moment voorafgaat. Dat je kunt leren aanvoelen wanneer je een grens overgaat.

Ik zit veel in mijn hoofd en heb niet goed geleerd om emoties te voelen en ermee om te gaan. Op school hebben we daar geen aandacht aan besteed en vanuit huis heb ik dit ook niet meegekregen. Ik heb wel eens in een coachingsessie gezeten waarin we de vraag kregen: hoe gaat het met je? Op dat moment kon ik alleen met dingen komen zoals blij of gestrest en verder kwam ik niet. Andere deelnemers zeiden genuanceerdere dingen, zoals bijvoorbeeld ik voel me teleurgesteld. Zelf kon ik dat nog helemaal niet goed omschrijven en ik sprak die taal als het ware nog niet. Natuurlijk begreep ik wat ze zeggen, maar zelf kon ik me niet zo goed uiten.

In de cursus van Leonie leer je je eigen gevoel herkennen. Voel je je ontspannen, voel je je boos, ben je teleurgesteld? En, wat zit er achter deze emoties? Ze geeft je in de cursus handige tools om je erbij te kunnen helpen om die emoties en gevoelens te leren kennen. Dit heeft het voor mij veel makkelijker gemaakt om te herkennen dat ik overprikkeld ben, en waar dat dan door komt. Als je namelijk leert wanneer je grenzen over gaat, is het ook makkelijker deze grenzen te stellen op het juiste punt. En ook die grenzen stellen, leer je in de cursus.

Lees ook: zo ga je effectiever om met HSP

Hoe ontspan ik?

De volgende stap is het leren ontspannen bij een vol hoofd. Leonie geeft veel tips en tricks om te leren je beter te ontspannen. Want ontspannen klinkt simpel, maar is dat voor veel mensen niet. Voor mij is het een hele ontdekkingsreis geweest om te ontdekken waar ik nu echt mijn hoofd van leeg kan maken. Uiteindelijk heb ik ontdekt dat ik echt kan ontspannen in de sauna. En dit is nu iets wat ik iedere ochtend doe. Ik kan mijn hoofd leeg maken en me opladen voor de dag. Iets wat mij erg helpt in het tegengaan van een vol hoofd, en het tot rust komen als ik tóch een vol hoofd heb (gehad).

In de gratis Opstarter ‘Zelfzorg als basis voor je ondernemerschap’ geeft Leonie een toolbox met concrete tips en ideeën over hoe jij kunt ontspannen en ontprikkelen. En ook hoe je na die overprikkeling weer kunt opladen. Zodat jij weer verder kunt met waar jij goed in bent: ondernemen! 

 

Wil je meer weten? Neem contact met mij op via bijvoorbeeld DM op Instagram @startnuop

een vol hoofd als ondernemer