Ik was super streng voor mijzelf

Paula van Strien StartNuOp

Twee boogschutters staan naast elkaar. De eerste blijft steeds maar nadenken en analyseren wat de beste aanpak is. De tweede schiet gelijk 10 pijlen en leert daar steeds van: iets meer naar links, nee toch iets meer naar rechts. Uiteindelijk schiet de eerste persoon ook een pijl, maar hij mist. Daarna moest hij nog het hele leerproces starten, waar de tweede boogschutter al doorheen was gegaan. 

Het afgelopen jaar heb ik mijzelf vaak die eerste boogschutter gevoeld: ik wilde wel bepaalde stappen zetten, maar het mocht niet van mezelf. Ik bleef maar zeggen: ‘het is nog niet goed genoeg, ik moet er eerst nog beter over nadenken’. Veel liever had ik vast wat stapjes gezet, zodat ik gaandeweg zou leren, net als de eerste boogschutter. 

En er zijn meer momenten geweest waarop ik streng was voor mijzelf. Zo vond ik het lastig om tijd voor mezelf te maken. Rationeel wist ik dat het beter was om goed voor mezelf te zorgen. Maar onbewust voelde het als ‘lanterfanten’ en dat stond ik mezelf niet toe.

Beluister de podcast op Spotify

Geen zin om te lezen, maar luister je liever naar een podcast? Klik dan op deze link om de bijbehorende podcast te luisteren via Spotify. 

Ben jij ook streng voor jezelf?

Misschien herken jij ook wel dat je soms erg streng bent voor jezelf. Dat je dingen uitstelt omdat je ze direct perfect wilt doen, of dat je iets heel graag wilt maar dat je het tegelijkertijd niet mag van jezelf.

Lees ook: stoppen met zelfsabotage; hoe pak je het aan?

Het komt ergens vandaan

Vaak heeft dit dan te maken met situaties uit het verleden. Bijvoorbeeld dat je ouders bepaalde dingen tegen je zeiden, of dat je op school of met vrienden iets hebt meegemaakt. Het is goed om te achterhalen waar het vandaan komt, zodat je het los kunt gaan laten.

In mijn geval wilde mijn vader bijvoorbeeld altijd de beste zijn. Van mijn moeders kant heb ik altijd heb meegekregen dat hard werken goed is en dat lummelen slecht is. Daar hoorde ook het idee bij dat iets nooit perfect is en dat het altijd beter kan. Nu zie ik dat deze overtuigingen me niet meer verder brengen. Want als je de beste wilt zijn én het is nooit goed genoeg, dan is het effect dat je heel streng voor jezelf zult zijn. Ik ben bezig die overtuiging achter me te laten.

 

Krijg meer eigenwaarde

De eerste stap die ik daarbij heb gezet is het volgen van het ‘Ontmoet jezelf programma’, van Angelique Steen. In eerste instantie heette die de ‘zelfliefde challenge’, als je vindt dat je goed genoeg bent en het waard bent om bepaalde dingen te mogen, dan is het ook makkelijker om bepaalde meningen van anderen achter je te laten en milder naar jezelf te kijken.

 

Confronterende opdrachten

Nu heet dit het ‘ontmoet jezelf programma’, omdat er verschillende opdrachten in zitten om jezelf beter te leren kennen. Het meest confronterend vond ik de spiegel opdrachten. Het is dan de bedoeling dat je jezelf in de spiegel aankijkt terwijl je bepaalde dingen tegen jezelf zegt. Ik heb het programma meerdere keren gevolgd en elke keer blijf ik dit onderdeel lastig vinden. Want ik ben helemaal niet iemand die veel in de spiegel kijkt. De eerste keer dat ik de oefening deed kwam ik erachter dat ik allemaal negatieve gedachten had, zoals ‘ je ziet er moe uit’. 

 

Het heeft me veel gebracht

Toch zette ik door, en dat heeft me veel gebracht. Toen ik het programma voor het eerst volgde, had ik nog een logo als foto op Instagram en was ik niet te zien in mijn tijdlijn. Onder posts stond soms als reactie ‘ik ben eigenlijk wel benieuwd wie er achter dit account zit’. Maar ik dacht ‘het gaat toch om de inhoud?’. Gaandeweg veranderde mijn mening hierover. Ik dacht ineens: ‘nee ik mag ervoor gaan staan dat ik de persoon achter dit account ben’. Tegenwoordig ga ik regelmatig live op het account, iets dat ik eerder niet had gedurft. Het programma heeft me dus heel erg geholpen om zichtbaarder te worden en te laten zien wie het gezicht achter mijn bedrijf is. 

 

Wil jij ook minder streng zijn voor jezelf?

Als jij nu ook heel streng voor jezelf bent, of als je bepaalde dingen niet mag van jezelf die je wel zou willen doen, dan kan ik je het Ontmoet jezelf programma van Angelique Steen heel erg aanraden. Want je leert om meer voor jezelf te gaan staan en oude overtuigingen los te laten, waardoor je milder naar jezelf kijkt.