Stoppen met jezelf saboteren, hoe pak je dat aan?

zelfsabotage

Jezelf tegenhouden in wat je wilt bereiken. Dat herken ik. StartNuOp bestaat al ruim een jaar (sinds 14 april 2021), en ik ben heel erg trots op alle ondernemers die betrokken zijn bij dit platform en de mooie momenten die we samen hebben meegemaakt. Maar, als ik terugkijk op mijn eerste jaar, dan zijn er ook veel momenten waarop ik het heb laten liggen. Ik had meer willen doen, maar deed het niet. En als ik eerlijk ben, was dat omdat ik het niet durfde. Ik vertel je graag meer over hoe ik uiteindelijk wel de juiste stappen heb gezet.

 

Podcast luisteren in plaats van lezen? Klik dan hier.

 

>> Wel de skills, niet het lef

Je kunt nog zoveel skills hebben, als je deze niet toepast dan heb je er uiteindelijk niet zoveel aan. Dit herken ik. Zo had ik vorig jaar al vaker in mijn eentje live willen gaan en had ik al eerder een podcast willen maken. Het probleem was dat in mijn hoofd zat: ik wilde wel, maar durfde niet. Wat zullen mensen wel niet denken als ik dat doe? Of, zitten mensen er wel op te wachten? Waar moet ik het over hebben? Straks is het niet interessant genoeg. Gevolg: ik bleef uitstellen. Ik ging niet live en ik begon niet met het maken van de podcast. En dat bracht weer frustratie met zich mee. 

 

>> Wat heb ik gedaan om het wél te doen?

Nu ga ik wél live in mijn eentje en ik heb mijn podcast. Hoe is dat dan gekomen? Daar heb ik twee belangrijke dingen voor aangepast.

Uit mijn hoofd, in mijn lichaam

De eerste stap die ik heb gezet is dat dat ik meer uit mijn hoofd ben gegaan en in mijn lichaam. Voor mij is dat best een uitdaging. Ik vind het fijn om in mijn hoofd te zitten, maar ik merk ook dat dit ook meteen de plek is waar de stress begint. Deze stress legde niemand mij op, maar praatte ik mezelf aan. Wat voor mij werkte was dat ik dus probeerde om in mijn lichaam terug te komen. 

Daar kun je allerlei oefeningen voor doen. Wat ik zelf bijvoorbeeld uitgeprobeerd heb en wat goed werkte:

  • Letten op mijn ademhaling
  • Naar de sauna gaan


Kortom: focussen op mijn lichaam en niet op mijn gedachten. 

Het omdraaien van mijn gedachten

Daarnaast ben ik gaan analyseren wat voor gedachten ik nu eigenlijk had. Gedachten als: “mensen zitten niet op me te wachten”, helpen niet. Daardoor bleef ik dingen uitstellen, en zag ik ook geen resultaten. Ik kwam in een negatieve spiraal, die mijn zelfvertrouwen niet versterkte. 

Deze gedachten heb ik omgedraaid: al vindt één iemand het maar interessant of heb ik er maar één iemand mee geholpen, dan is het al interessant genoeg. Dit brengt me in een positieve spiraal. Ik kan mensen helpen en dit motiveert me om over te gaan tot actie. 

Lees ook: ik was superstreng voor mezelf

 

>> Jezelf overhalen te stoppen met saboteren

Het begint dus bij de gedachte. Je stelt dingen uit en je weet eigenlijk niet meer waar je moet beginnen omdat je het steeds niet durft. Op dat moment moet je jezelf vertellen dat je niet ineens van 0 tot 100 hoeft te gaan. Wanneer je begint, en met kleine stapjes vooruit gaat, heb je al het gevoel van: ik kom verder. 

 

Weet je niet bij welke stap je moet beginnen? Dan kan ik je de cursus ‘In 5 stappen meer zelfvertrouwen’, van Ilona Bloemen. Ze geeft precies aan welke stapjes jij al kunt zetten om het proces in gang te brengen, en minder in je hoofd te gaan zitten. Je leert hoe je op een andere manier denkt, en je dus uiteindelijk ook anders gaat voelen. En dat gaat leiden tot resultaat.

 

Denk je nu ‘leuk’, maar ik weet niet of het iets voor mij is? Dan hebben we de OpStarter ‘Zelfzorg als basis van je ondernemerschap’. Via die OpStarter krijg je ook toegang tot de eerste module van de cursus van Ilona. Daarin kan je een goede eerste indruk krijgen van wat de stapjes inhouden en of ze bij je passen.

 

Dus: stop met jezelf saboteren en kom in actie. Het is het waard! Wil je meer weten? Neem dan contact op met mij bijvoorbeeld via Instagram @Startnuop. Wil je meer podcasts over ondernemerschap luisteren? Volg me dan op Spotify.