Waarom het me niet lukte om tijd voor mezelf te maken

Paula van Strien, Oprichter StartNuOp

Ondernemen kan best stressvol zijn, heb ik ervaren. Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen doen en er is niemand die tegen je zegt ‘oké nu is het wel weer genoeg’ of ‘ het is nu écht tijd om pauze te nemen’’.

 

Paula van Strien

Tijd voor jezelf maken is goed voor je bedrijf

  • Het is fijn om even afstand te nemen en er daarna weer met een frisse blik naar te kijken
  • Als je even afstand neemt om te kijken of je op de juiste weg zit, dan krijg je vaak juist betere resultaten
  • Het is belangrijk om op te laden, zodat je energiek blijft en niet leegloopt

 

Het voelde als lanterfanten

Toch voelde het onbewust als tijdverspilling. Lanterfanten. Er zijn mensen die heel goed niks kunnen doen, maar ik vind dat een uitdaging. Ik voelde wel echt dat ik meer rust nodig had, maar het lukte me gewoon niet.

 

Het kon zo niet langer

Ik voelde: dit moet veranderen. Want als ik geen rust pak dan loop ik het risico op een burn-out en gaat het uiteindelijk ook ten koste van mijn bedrijf. Als ik steeds stress ervaar dan is het lastiger om goed na te denken en slimme keuzes te maken. 

 

Ik probeerde van alles

Het lukte me maar niet om meer tijd voor mezelf te maken. Ik nam mezelf steeds voor om op een bepaalde tijd pauze te nemen, maar het lukte me steeds niet om me daar dan ook aan te houden. Het voelde als een worsteling en dat frustreerde me heel erg.

Balans werk en privé: close-up Paula van Strien

 

Er zat meer achter

Het leek zo makkelijk: je moet gewoon stoppen met werken en tijd voor jezelf maken. Maar voor mij zat daar echt wat meer achter. Daar ben ik mij dus verder in gaan verdiepen. 

Waar ik gaandeweg achter ben gekomen, is dat het achter mijn laptop blijven werken me een gevoel van veiligheid geeft. Ik ben iets aan het doen dat nuttig is en waardoor ik verder kom met mijn bedrijf. Daarnaast vind ik het fijn om in mijn hoofd te zitten. Pauze nemen voelde als iets dat uit mijn comfort zone lag, terwijl het veilig voelde om 'in mijn laptop te leven'. Maar dat voelde dan weer niet als ontspanning, want ik was nog wel met mijn werk bezig. 

 

Uiteindelijk vond ik wat voor mij werkte

Door te blijven experimenteren en niet op te geven kwam ik er uiteindelijk achter wat het beste voor mij werkt: dat is zittend in mijn eigen sauna luisteren naar een podcast of cursus. Want in de sauna gaat mijn hartslag omhoog door de temperatuur. Je hartslag verhogen is een goede manier om spanning te verlagen. De podcast of cursus zorgt ervoor dat ik mij geïnspireerd voel, zonder dat er ruimte in mijn hoofd is om steeds weer aan mijn to do lijst te denken. Op deze manier voel ik dus zowel in mijn hoofd als in mijn lichaam ontspanning.

 

Wil jij ook tijd voor jezelf maken?

Als jij het ook een uitdaging vindt om tijd voor jezelf te maken, dan is het slim om ook bij jezelf na te gaan wat daarachter zit. De eerste stap die ik in dit hele proces heb gezet, is het volgen van de cursus ‘Me, myself & I’ van Angelique Steen. Dat is een hele uitgebreide cursus, waarin veel verschillende aspecten aan bod komen:

  • Wat voor overtuigingen zitten erachter als het je niet lukt om tijd voor jezelf te maken?
  • Wat zijn de voordelen als je het wel doet?
  • Hoe kan je het aanpakken, wat zou je allemaal kunnen doen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je in het algemeen meer ontspannen in het leven staat?

Echt een aanrader dus!