Prioriteiten stellen: zo haal je als ondernemer meer uit je dag

Prioriteiten stellen

 

Je hebt je hele werkdag netjes ingepland. Al je afspraken staan in je agenda, en vol goede moed ga je aan de slag. Dan komt er een onverwacht telefoontje van iemand die je hulp nodig heeft. “Ja, natuurlijk!” zeg je. “Ik kom er meteen aan.” Je laat alles uit je handen vallen, sluit je computer af en springt op de fiets of in de auto. Je helpt diegene - en als je eenmaal weer achter je bureau zit, besef je dat je weer taken zult moeten doorschuiven naar morgen. 

Deadlines worden niet verschoven, en je broodnodige pauze is ondertussen verstreken, dus de stress loopt op. Herkenbaar? Je bent niet alleen. Veel vrouwen zijn erop ingesteld om dienstbaar en hulpvaardig te zijn, en om het anderen naar de zin te maken. Met als gevolg dat ze uiteindelijk zichzelf in de weg zitten. Plannen maken is geen enkel probleem, maar zich eraan houden is in de praktijk vaak lastiger.

 

Ook Kirsten Burg-Lehmkuhl was altijd erg dienstbaar ingesteld, en herkent het gevoel dat ‘nee’ zeggen tegen een ander niet zo lekker voelt. Totdat ze zichzelf realiseerde dat eigenlijk niemand verwacht dat je alles direct uit je handen laat vallen. Nu helpt ze andere ondernemende vrouwen om prioriteiten te stellen en hun tijd beter te bewaken. Hoe ze dat doet, lees je hieronder.

 

Meer tijd voor jezelf én anderen door prioriteiten stellen

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het heel gemakkelijk om 24 uur per dag áán te staan en bereikbaar te zijn. Er liggen continu afleidingen op de loer - niet alleen van mensen in je directe omgeving, maar ook van e-mail, appjes, en notificaties. Ook verzand je heel snel in kleinere taken, omdat die snel en gemakkelijk uit te voeren zijn. Je hebt dan al gauw het gevoel dat je geen tijd over hebt om uit te rusten, op te laden en leuke dingen (voor jezelf) te doen.

 

Dat kan anders. Kirsten volgde zelf een aantal cursussen timemanagement, maar merkte al snel dat ze toch telkens zelf het wiel opnieuw moest uitvinden op het gebied van prioriteiten stellen. Er wordt vaak gedacht dat vrouwen ‘toch wel goed zijn in multitasken’ en dus allerlei ballen tegelijk in de lucht kunnen houden, maar dat werkt zeker niet voor iedereen zo.

Daarnaast voelt het voor veel vrouwen als ‘mannelijk’ of ‘masculien’ om hun tijd strak in te plannen en ‘nee’ te verkopen wanneer ze al ergens mee bezig zijn. Geen handige combinatie dus, maar we delen graag enkele tips met je, zodat je alvast bewuster aan de slag kunt met het bewaken van je tijd.

 

5 Tips om prioriteiten te stellen: zo haal je meer uit je dag

Je tijd bewaken en prioriteiten stellen is iets heel persoonlijks, en het werkt dan ook het beste om een manier te vinden die bij jou past. Het maakt niet uit of jij een papieren agenda gebruikt, of liever een digitaal programma als Google, Trello of Excel gebruikt om je overzicht te bewaren. We delen 5 algemene tips om prioriteiten te stellen.

 

  1. Weet wat belangrijk is. Om prioriteiten te kunnen stellen, moet je weten wat voor jou écht belangrijk is.
  2. Weet wat je doel is. Je moet weten wat je wilt bereiken, zodat je aan de hand daarvan keuzes kunt maken. Maak hierbij onderscheid tussen je ‘stip aan de horizon’ (een groter doel) en de concrete doelen die je onderweg daarnaartoe kunt bereiken.
  3. Bewaar het overzicht. Hoe ziet je to-do-lijst eruit?
  4. Maak een weekplanning. Niet alleen van je werk, maar ook van bijvoorbeeld huishoudelijke taken en persoonlijke afspraken.
  5. Knip grote klussen op in kleinere klusjes. Dat maakt het behapbaar voor jezelf, en zorgt ervoor dat je je minder gauw overweldigd voelt door wat je nog moet doen.

 

Houd hierbij ook in gedachten dat het goed is om al je ideeën en ‘to-do’s’ te noteren, maar dat dit niet betekent dat je daar ook meteen mee aan de slag moet.

 

 

Bepaal je eigen agenda

Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je je eigen tijd beter gaat bewaren en bewuster aan de slag gaat met het stellen van jouw prioriteiten? Het antwoord is: stap voor stap, en vooral op een manier die bij jou past. In haar cursus Bepaal je eigen agenda: Timemanagement voor vrouwen neemt Kirsten je aan de hand en laat ze je zien hoe je stapje voor stapje, op jouw eigen manier, je tijd effectiever en prettiger kunt indelen. Je ervaart daardoor meer rust in je hoofd, en dat is (voor jezelf, maar ook voor je omgeving) natuurlijk ontzettend fijn!

 

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd; de cursus duurt dan ook 3 maanden. Maar als je denkt “die tijd heb ik nu al niet; hoe ga ik dat doen?!”: wees gerust en heb vertrouwen. De tijd die je besteedt aan het volgen van de cursus is tijd die je jezelf cadeau geeft - en bovenal tijd die je jezelf uiteindelijk dubbel en dwars bespaart. Al vanaf de eerste module krijg je meer overzicht en inzicht in hoe je tijd eruit ziet, en hoe je prioriteiten kunt stellen op een manier die echt bij jou past. Tijdens en na de cursus ervaar jij: 

 

  • Meer rust in je hoofd.
  • Meer vrijheid om je dag op jouw manier in te delen.
  • Meer tijd voor ontspanning.
  • Meer plezier in je dagelijks leven.

 

Wil jij ook meer rust en vrijheid ervaren?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Meer vrijheid door efficiënter te werken met concrete tips, tricks en stappenplannen om slimmer te werken. Daarin leer je onder andere hoe jij je dag met focus start, zodat je efficiënter werkt en meer tijd over hebt voor de dingen die écht voldoening geven.