Tijd voor jezelf nemen als ondernemende moeder: hoe doe je dat?

Tijd voor jezelf als ondernemende moeder

Je leven is druk, druk, druk. Je houdt tientallen ballen tegelijk in de lucht. Mensen willen - en verwachten - van alles van je. Je staat de hele dag áán. Je voelt je gejaagd, gehaast en gestrest, en je hebt eigenlijk geen moment rust. Tijd voor jezelf heb je al helemaal niet.

Denk jij nu: dat klinkt als mijn leven als ondernemer?

Denk jij nu: dat klinkt als mijn leven als moeder?

Of misschien zelfs wel: dat klinkt als mijn leven als ondernemende moeder?

Vanaf het moment dat je moeder wordt, lijkt het alsof je leven niet meer draait om jou als persoon, maar om je kind(eren). Je moet altijd klaarstaan voor anderen, en hebt de neiging om jezelf weg te cijferen. Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld.

Zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: You can’t pour from an empty cup. Als jij leeg bent, kun je niets van jezelf aan anderen geven. Het wordt dus tijd om jezelf weer op de eerste plaats te zetten, en de eerste prioriteit te geven aan de zorg voor jezelf. In deze blog lees je waarom dat écht belangrijk is, en hoe je dat doet.

 

> Het belang van tijd voor jezelf nemen als ondernemende moeder

Maame Joses kent als geen ander het effect van tijd nemen voor jezelf als moeder. Haar eigen moeder vertrok als weduwe met drie kinderen naar Nederland - vanuit Ghana - om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Volgens Maame ging zij altijd maar door, en door, en door… En alleen op de zeldzame momenten dat haar moeder rust nam, veranderde de sfeer in huis compleet: van een gejaagde en bedrukte sfeer naar een huis vol stilte, tevredenheid en positiviteit. 

Ook vanuit haar eigen, latere ervaringen weet Maame hoeveel een enkel moment van rust en zelfzorg kan betekenen. Als alleenstaande moeder kwam zij met haar dochter in een blijf-van-mijn-lijf-huis terecht, waar geen fijne sfeer hing. Totdat ze op een dag meedeed aan een activiteit waarbij de vrouwen elkaar moesten spiegelen. Spiegelen? Dat levert toch alleen maar irritatie op? dacht Maame - maar niets bleek minder waar.

Na die spiegeloefening vond een transformatie plaats onder de vrouwen in het huis. Er werd gelachen, er werd muziek opgezet, vrouwen haalden hun mooiste jurken tevoorschijn. Vanaf dat moment ging er een knop om. Maame ontdekte de kracht van de juiste mindset en de juiste kleding, volgde een opleiding tot styliste, en was vastbesloten om andere vrouwen te helpen weer met zichzelf in verbinding te komen.

Lees ook: de kenmerken van de HSP-vrouw die haar bijzonder maken

 

 

> 21 Dagen Me-Time voor Mamma

Maame betekent ‘moeder’ of ‘vrouw’ in het Ghanees. Vroeger vond Maame dat zelf maar raar, maar inmiddels heeft ze het omarmd. Haar persoonlijke missie is om vrouwen de krachtige invloed van zelfzorg te laten ervaren; niet alleen op henzelf, maar ook op hun kind(eren), hun onderneming - hun hele omgeving.

Hiervoor heeft Maame een cursus ontwikkeld, ‘21 Dagen Me-Time voor Mamma’ waarin ze jou als ondernemende moeder aan de hand meeneemt in het proces van meer tijd nemen voor jezelf. Door dit stapje voor stapje op te bouwen, sta jij straks weer in verbinding met jezelf, neem je meer aandacht voor jezelf, heb je meer energie om ook voor anderen klaar te staan en volop met je onderneming aan de slag te gaan.

 

> Zo leer jij om als ondernemende moeder tijd te nemen voor jezelf 

Zelfs de drukste persoon op aarde heeft één minuut over op een dag. Op basis van dat principe heeft Maame haar methode ontwikkeld. In haar cursus, 21 Dagen Me-Time voor Mamma, leer je jezelf een kort, dagelijks zelfzorgritueel aan waardoor jij je dag helemaal opgeladen kan starten. In 21 dagen bouw je dat dagelijkse, korte moment stapje voor stapje uit. 

 

Kun jij als ondernemende moeder ook wel wat meer tijd voor jezelf gebruiken?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Zelfzorg als basis voor je ondernemerschap met concrete tips, tricks en stappenplannen om beter voor jezelf te zorgen en daardoor ook meer energie te hebben om voor je bedrijf te gaan. Daarin maak je ook kennis met het zelfzorgritueel van Maame.