De StartNuOp Mastermindgroep: het echte community-gevoel

Mastermindgroep StartNuOp

Een gesprek met een andere onderneemster bracht Paula van Strien op het idee om de StartNuOp Academy op te zetten: het platform voor en door ondernemers waarop kennis wordt gedeeld en waar je een vliegende start kunt maken met je eigen onderneming. Op het platform worden dan ook allerlei cursussen gelanceerd en gevolgd, maar buiten dat gebeurt er nog veel meer.

Achter de schermen zijn de docenten van StartNuOp niet alleen bezig om hun eigen cursussen te ontwikkelen, maar helpen zij in de Mastermindgroep ook elkaar met het oplossen van allerlei hulpvragen rond hun ondernemingen en denken ze mee over de opbouw van dit platform. In dit interview legt Paula graag uit waarom ze de Mastermindgroep heeft opgericht en waarom deze volgens haar zoveel toegevoegde waarde heeft.

 

Wat was voor jou het idee achter de Mastermindgroep?

2 dingen, die met elkaar samenhangen:

1. Een community-gevoel creëren

Ondernemerschap kan soms best eenzaam zijn. En bij het maken van een cursus krijgen veel mensen te maken met beperkende gedachten: ‘deel ik wel voldoende waarde?’, ‘is het wel goed genoeg?’ Dan is het fijn als er een plek is waar dit besproken kan worden, met andere ondernemers die tegen diezelfde dingen aanlopen.

De ondernemers die deelnemen hebben ieder een eigen expertise, die ook voor de andere ondernemers interessant kan zijn: een tekstschrijver heeft misschien hulp nodig bij de vormgeving van een e-book, of bij het krijgen van meer zelfvertrouwen om zichtbaarder te worden op social media. De Masterminds en de online community creëren een laagdrempelige manier om elkaar ook voor dat soort vraagstukken op te zoeken. Mijn ideaal is dat de docenten ook buiten het platform om contact zoeken met elkaar en elkaar op die manier echt verder helpen.

Iedereen heeft een eigen combinatie van kennis, persoonlijkheid en ervaring. Het voordeel daarvan is dat je dus vanuit verschillende perspectieven naar een bepaald vraagstuk kunt kijken, en zo tot nieuwe inzichten kunt komen. Door elkaar beter te leren kennen, wordt het ook laagdrempeliger om elkaar te helpen om het platform en de cursussen van de andere docenten te promoten (via het affiliate model). 

2. Het gevoel hebben dat we het platform samen opbouwen

Tijdens de Masterminds bespreek ik ook plannen die nog in ontwikkeling zijn. We brainstormen dan samen over de aanpak. Op die manier wil ik de docenten het gevoel geven dat het platform van ons allemaal is. Het platform zal daar ook alleen maar beter van worden, omdat het niet vanuit een ‘ivoren toren’ ontwikkeld is.

Beide punten hebben te maken met de manier waarop StartNuOp zich onderscheidt van andere cursusplatformen: er is interactie, zowel met mij als met de andere docenten. Het is dus meer dan ‘de docent levert cursusmateriaal aan en ik plaats het in de leeromgeving’. Want voor mijn gevoel gaat daar nog een heel stuk aan vooraf (het ontwikkelen van de cursus) en komt daarna ook een groot stuk (het promoten van de cursus), waar ik de docent zoveel mogelijk in wil ondersteunen.

 

Werkt de Mastermindgroep in de praktijk zoals je voor ogen had?

Er ontstaan al mooie samenwerkingen tussen de docenten, ook buiten het platform om. Ook merk ik dat de kennisdeling waardevol wordt gevonden. Wat wel lastig blijft, is dat ik een juiste balans wil creëren tussen ‘de agenda van iedere individuele ondernemer’ en ‘het groepsgevoel’. Ik dwing bijvoorbeeld niet af dat de docenten per se een aantal keer per maand bij de Mastermind aanwezig moeten zijn. 

Ik geloof er namelijk in het algemeen niet in dat dwang bevorderlijk is voor ondernemerschap. Maar daardoor is het ook weleens voorgekomen dat er maar 1 of 2 mensen aanwezig waren tijdens de Mastermind. Voor mijn gevoel waren dat nog steeds waardevolle sessies, maar dan mis je wel een deel van de interactie. Ook ben ik nog op zoek naar de juiste structuur voor de Masterminds. Het was tot nu toe nog redelijk open, maar gaandeweg ben ik daar nu meer structuur in aan het aanbrengen, door een specifiek thema per sessie aan de orde te stellen.

 

Wat vind jij het prettigst aan de Mastermindgroep?

De directe interactie met de docenten. We leren elkaar echt goed kennen, dus de drempel is ook lager om elkaar daarbuiten op te zoeken. En ik merk ook dat het motiverend werkt: als iemand het even niet meer ziet zitten, dan is er altijd iemand anders die weer met een goed idee komt, waardoor je weer nieuwe inspiratie krijgt. 

 

Wat is voor jou de voornaamste toegevoegde waarde van de Mastermindgroep?

Als ik het in één begrip zou moeten samenvatten, dan zou ik zeggen: ‘het community-gevoel’.

 

Lanceer jouw cursus bij StartNuOp en word direct lid van onze Mastermindgroep!

In een Mastermindgroep help je elkaar, leer je van elkaar, en leer je elkaar op een andere manier kennen dan alleen maar ‘zakelijk’. Lijkt jou dat ook wel wat, en heb jij al een idee voor een waardevolle nieuwe cursus om te lanceren via StartNuOp? Plan dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek in - wie weet zien we jou dan bij de volgende Mastermind!