Efficiënter werken: 3 basisprincipes

Efficienter werken StartNuOp

Als ondernemer is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Je bent vaak met verschillende dingen tegelijk bezig, hebt meerdere projecten lopen en werkt met veel klanten samen.

Om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen is het belangrijk om na te denken over hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken. Dat bespaart je namelijk een hoop tijd, en dus geld als ondernemer. Want de tijd die je bespaart, kun je weer aan andere dingen besteden.

Veel taken die als ondernemer op je to-do lijst staan komen regelmatig terug. Denk maar eens aan het bijhouden van je administratie en aan het doen van je boekhouding. Weet jij uit je hoofd wat je allemaal moet bijhouden en ken jij de stappen van je boekhoudprogramma? Of moet je elke keer weer googelen hoe het ook alweer moet? Wat zonde! Werk voor jezelf een stappenplan uit, waarin je deze taken meeneemt. Is het weer tijd voor je administratie? Dan kun je je stappenplan erbij pakken en bespaar je jezelf een hoop tijd.  

 

2. Automatiseer je werk met de koppelingen en processen

Blijf je hangen in vertrouwde processen, maar wil je graag efficiënter werken en waar mogelijk automatiseren? Elke ondernemer werkt met veel verschillende systemen. Systemen die nu vaak naast elkaar draaien, maar die overlap hebben of elkaar zouden kunnen versterken. Veel van die systemen zijn te koppelen, waardoor ze onderling met elkaar kunnen praten. Een uitkomst, wat het scheelt jou een hoop handelingen. 

Wat denk je er bijvoorbeeld van dat er bij elke bestelling die er in je webshop wordt gedaan automatisch een factuur uitrolt en dat de betaling er aan wordt gekoppeld. Denk eens aan de tijd die je hiermee wint! Wat een gemak voor jou, en voor je klant. 

Door je processen te automatiseren wordt je to-do lijst een stuk korter en hoef je je geen zorgen te maken of alles wel doorloopt als je even niet aan het werk bent. 

 

3. Een volle mailbox; help!

Heb jij ook honderden openstaande e-mails in je mailbox zitten? Dagelijks komen er e-mails bij en de workload stapelt zich op. Hoe vind je belangrijke mails terug en hoe bewaar je het overzicht? Voorkom dat je je een breuk zoekt en structureer je mailbox op een logische manier. 

Laat nieuwsbrieven bijvoorbeeld automatisch in een bepaalde map binnenkomen, waardoor ze zich niet opstapelen in je inbox, maar wel bewaard blijven. Ga er een keer voor zitten, gun jezelf die rust en bespaar jezelf in de toekomst een hoop tijd. Het kan veel makkelijker dan hoe je het nu aanpakt, beloofd. 

Weet jij hoe je dit aan moet pakken, of kun je wel wat hulp gebruiken? In de cursus In 8 stappen efficiënter leren werken met jouw computer en e-mail leert VA Kim Soemers je hoe je je werkzaamheden efficiënter kunt aanpakken. 

Podcast 'Meer tijd door efficiënter te werken'

Wil je nog meer tips over het opzetten van een contentstratie? Klik dan op deze link om de podcast te luisteren via Spotify. In deze podcast ga ik in gesprek met Kim Soemers. Als zelfstandig VA deelt ze haar ervaring als ondernemer, wat efficiënt werken voor haar betekent en hoe je als ondernemer met een paar eenvoudige trucs een hoop tijd kan besparen.

Wil jij ook efficiënter werken?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Meer vrijheid door efficiënter te werken met concrete tips, tricks en stappenplannen om slimmer te werken. Daarin leer je onder andere hoe jij jouw computer en e-mail slimmer inzet.