Ontdek jouw ascendant: een simpele gids om het zelf te berekenen

ascendant berekenen

Om je horoscoop te goed te begrijpen, is het belangrijk om ook te weten wat je ascendant is. Je ascendant is het teken dat opkomt aan de oostelijke horizon op het exacte moment van je geboorte. Volgens de astrologie heeft deze gebeurtenis een diepgaande invloed op wie jij bent en bepaalt het hoe jij jezelf presenteert aan de wereld en hoe anderen jou waarnemen. 

In deze gids leer je hoe jij je eigen ascendant kunt berekenen en hoe dit element jouw persoonlijkheid beïnvloedt. Duik in de mystiek en ontrafel jouw kosmische verhaal! 

Wat is een ascendant?

De ascendant is een belangrijk onderdeel van je horoscoop en wordt berekend op basis van je geboorteplaats, geboortedatum en geboortetijd. Het is het teken dat opkomt aan de oostelijke horizon op het moment van je geboorte. Dit teken bepaalt hoe jij op anderen overkomt en welk 'masker' je draagt in de buitenwereld.

Je ascendant is niet hetzelfde als je sterrenbeeld, dat bepaald wordt door de positie van de zon op het moment van je geboorte. Het is eerder een aanvulling op je sterrenbeeld en geeft meer informatie over jouw persoonlijkheid en natuur.

De ascendant wordt beschouwd als het begin van je persoonlijke horoscoop en heeft invloed op de rest van je horoscoop. Het bepaalt de plaatsing van de planeten en huizen in je horoscoop en kan dus van invloed zijn op verschillende aspecten van je leven.

In de astrologie wordt de ascendant gezien als een belangrijk onderdeel van je persoonlijkheid en kan het veel vertellen over hoe jij jezelf presenteert aan de wereld. Het kan ook inzicht geven in hoe anderen jou zien en hoe je overkomt op anderen.

Hoe bereken je je ascendant?

Het berekenen van je ascendant is een belangrijk onderdeel van de astrologie omdat het je persoonlijkheid en hoe je overkomt op anderen kan beïnvloeden. Hieronder vind je een stappenplan om je ascendant te berekenen.

  1. Verzamel je geboortegegevens: Je hebt je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats nodig om je ascendant te berekenen. Zorg ervoor dat je deze gegevens bij de hand hebt voordat je begint.

  2. Bepaal je geboortetijd: Je geboortetijd is de exacte tijd waarop je geboren bent. Als je het niet zeker weet, vraag dan je ouders om hulp. Het is belangrijk om de juiste geboortetijd te hebben, omdat zelfs een kleine afwijking je ascendant kan beïnvloeden.

  3. Gebruik een tabel of online tool: Er zijn veel tabellen en online tools beschikbaar om je ascendant te berekenen. Je kunt ook een astroloog raadplegen om je te helpen bij het berekenen van je ascendant.

    Je kunt ook aan de slag gaan met de cursus Eerste Hulp bij Astrologie via StartNuOp. In deze cursus nemen we je mee op een boeiende reis door de fascinerende wereld van astrologie en leer je hoe je jouw birth chart berekent. 

De invloed van je geboortetijd op je ascendant

Je geboortetijd is een sleutelfactor bij het bepalen van je ascendant. Het kennen van de exacte tijd is essentieel, omdat zelfs een kleine afwijking van enkele minuten een aanzienlijke impact kan hebben op je uiteindelijke ascendantberekening.

Het berekenen van je ascendant vereist niet alleen de geboortetijd, maar ook de geboortedag en -maand. Dit komt doordat de positie van de zon en planeten voortdurend in beweging is ten opzichte van de aarde. De ascendant wordt bepaald door het dierenriemteken dat op het moment van je geboorte aan de oostelijke horizon oprijst.

Je geboortetijd heeft eveneens invloed op je geboortehoroscoop, die een beeld geeft van de planeetstanden op het moment van je geboorte. Dit kan inzicht bieden in je persoonlijkheid en levenspad. Het kan waardevol zijn om je geboortehoroscoop in zijn geheel te berekenen.

Lees ook: ontdek jouw unieke geboortehoroscoopzo bereken je jouw unieke geboortehoroscoop

De invloed van je geboorteplaats op je ascendant

Je geboorteplaats is simpelweg de plek waar je ter wereld bent gekomen. Het is de specifieke locatie waar de aardse oostelijke horizon begon op het ogenblik van je geboorte. Dit punt markeert het opkomende dierenriemteken, en daarmee jouw ascendant. Het is essentieel om de correcte geboorteplaats in te vullen bij het berekenen van je ascendant.

De invloed van planeten en sterrenbeelden

Je ascendant, het sterrenbeeld dat opkomt aan de oostelijke horizon op het moment van je geboorte, is als een persoonlijke signatuur die je uiterlijke presentatie en de manier waarop anderen je waarnemen beïnvloedt. 

Maar wist je dat de planeten ook hun stempel drukken op dit fascinerende astrologische element?

De dynamische interactie tussen planeten en je ascendant voegt een diepere laag toe aan je persoonlijkheid en hoe je in de wereld staat.

Elke planeet heeft zijn eigen karakter en energie, en wanneer ze een bepaalde hoek maken met je ascendant, creëren ze een unieke atmosfeer die je wezen kan kleuren. Zo kan de expansieve Jupiter bijvoorbeeld je ascendant verlichten met een gevoel van optimisme en mogelijkheden, terwijl de nuchtere Saturnus misschien een vleugje ernst en verantwoordelijkheid toevoegt.

De invloed van planeten op je ascendant kan variëren afhankelijk van hun positie in je geboortehoroscoop. De planeten in huizen die dicht bij je ascendant staan, hebben een directere impact op hoe je jezelf uitdrukt en hoe anderen je zien. Als Venus zich in de buurt van je ascendant bevindt, kan dit bijvoorbeeld een natuurlijke gratie en charme toevoegen aan je presentatie.

Wil je meer leren over welke planeet van invloed is op jouw ascendant? Leer dan hoe je zelf je birth chart berekent tijdens de cursus Eerste Hulp bij Astrologie, te volgen in de online leeromgeving van StartNuOp!

Aspecten van de ascendant

De ascendant heeft verschillende aspecten die van invloed zijn op je persoonlijkheid. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten van de ascendant:

  • Het teken van de ascendant: Het teken van de ascendant bepaalt hoe je overkomt op anderen. Elk teken heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Bijvoorbeeld, als je ascendant in Ram staat, dan kom je impulsief en energiek over.
  • De heerser van de ascendant: De planeet die het teken van de ascendant regeert, wordt de heerser van de ascendant genoemd. De heerser van de ascendant heeft een belangrijke invloed op je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld, als je ascendant in Schorpioen staat en Mars is de heerser van de ascendant, dan ben je waarschijnlijk gepassioneerd en intens.
  • De huizen van de ascendant: De huizen van de ascendant geven aan waar de ascendant invloed op heeft. Als de ascendant in het eerste huis staat, dan heeft het invloed op je persoonlijkheid en je uiterlijk. Als de ascendant in het zevende huis staat, dan heeft het invloed op je relaties en huwelijk.
  • De natuur van de ascendant: Elk teken heeft een bepaalde natuur, bijvoorbeeld vuur, aarde, lucht of water. De natuur van de ascendant bepaalt hoe je omgaat met situaties en hoe je reageert op anderen. Bijvoorbeeld, als je ascendant in Waterman staat, dan ben je waarschijnlijk onafhankelijk en origineel.

Het is belangrijk om te weten wat de aspecten van je ascendant zijn, omdat het je kan helpen om jezelf beter te begrijpen en om beter te communiceren met anderen. Je kunt je ascendant berekenen met behulp van je geboortedatum, -tijd en -plaats. Er zijn verschillende websites die je hierbij kunnen helpen.

Volg de cursus Astrologie en Zelfhypnose bij StartNuOp

Als je meer wilt weten over astrologie en hoe je je ascendant kunt berekenen, dan is de cursus Astrologie en Zelfhypnose bij StartNuOp iets voor jou. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in astrologie en meer wil weten over de invloed van de sterren op ons dagelijks leven.

Tijdens de cursus leer je niet alleen hoe je je ascendant kunt berekenen, maar ook hoe je een geboortehoroscoop kunt interpreteren en hoe je astrologie kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Je krijgt inzicht in de verschillende sterrenbeelden en hun eigenschappen, en je leert hoe je de stand van de planeten kunt gebruiken om voorspellingen te doen.

Daarnaast leer je tijdens de cursus ook meer over zelfhypnose en hoe je deze techniek kunt gebruiken om jezelf te ontspannen en te focussen. Zelfhypnose kan helpen om stress te verminderen, angsten te overwinnen en meer zelfvertrouwen te krijgen.

De cursus Astrologie en Zelfhypnose bij StartNuOp is een online cursus die je in je eigen tempo kunt volgen. Je hebt geen voorkennis nodig om aan de cursus te beginnen, en je kunt de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Conclusie

Je hebt nu geleerd hoe je je ascendant kunt berekenen en waarom dit belangrijk kan zijn in de astrologie. Het is een eenvoudig proces dat je kunt uitvoeren met behulp van je geboorteplaats, geboortedatum en geboortetijd. 

Het kennen van je ascendant kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je persoonlijkheid en hoe anderen je zien. Het kan je ook helpen om beter te begrijpen hoe je omgaat met bepaalde situaties en relaties.

Onthoud dat de astrologie een complex en diepgaand onderwerp is en dat je ascendant slechts één aspect is van je geboortehoroscoop. Het is belangrijk om altijd kritisch te blijven en niet te veel waarde te hechten aan één enkel aspect van je persoonlijkheid.