Zo bepaalde ik de inhoud van mijn cursus

Inhoud cursus bepalen

Door Maaike Reynaert

 

Toen ik jaren geleden begon met het schrijven van mijn scriptie kreeg ik het advies om met de inhoudsopgave te beginnen. Ik had nog geen woord geschreven en liep slechts met flarden van ideeën en zinnen rond. Het voelde alsof ik na het onderzoek en verzamelen even helemaal het overzicht kwijt was. Ik kon het advies daarom met moeite serieus nemen, maar al snel werd me duidelijk dat het maken van de inhoudsopgave dé manier is om overzicht te scheppen voordat je begint. Met een online cursus maken werkt het net zo.

De tweede sessie ‘Maak de blauwdruk voor jouw online training’ kwam daarom helemaal op het juiste moment, zo aan het begin van de cursus ‘Jouw eigen online training maken’.


>> Blauwdruk


Zelf vind ik blauwdruk een mooi woord, omdat het verwijst naar een analoge ambacht en tot de verbeelding spreekt. In de 19e eeuw werd de ‘druk’, ofwel fotografische kopie, blauw door het gebruik van cyanide zouten, de tekening bestond uit witte lijnen. Deze blauwdrukken werden vooral gebruikt in de architectuur en technische industrie.

De betekenis vandaag de dag is ‘plan van uitvoering’ en beschouwen we als een soort framework, geraamte, van je plan. Dit plan is niet in steen gehouwen, maar tijdens het maken van je blauwdruk zoom je uit en geef je jezelf de mogelijkheid om het overzicht te creëren. Voor mij als dromer en persoon met veel ideeën een comfortabel deel van een maakproces. Je kruipt namelijk nog niet in de details. Maar je blauwdruk of inhoud ontstaat natuurlijk niet vanzelf en is gebaseerd op allemaal bewuste en onderbewuste ideeën die je al hebt waarmee je jouw online training het beste kan ontwikkelen.

 Lees ook: dit zijn de voordelen van het inzetten van een online cursus in jouw bedrijf

>> Juiste focus


Deze workshop begeleidt jou bij het maken van de blauwdruk van je online training. Het hielp me enorm omdat ik niet af kon dwalen in het moeras van details of kon verzinken in een poel van negatieve gedachten. Het houdt je aandacht bij de juiste plek. Tijdens de sessie geef je namelijk zowel vorm aan je blauwdruk waaraan je later de inhoud kan ophangen én verlies je niet het doel en de ‘waarom’ van elk onderdeel uit het oog.

Het gaf me een stevige basis voor de rest van de online cursus. Ik bedacht een titel voor de cursus en ook die van de afzonderlijke modules. Schreef ze op papier en knipte ze uit. Bedacht wat de cursisten leren in die modules en wist dat ik al die papiertjes nog door elkaar kon schudden en opnieuw kon plaatsen. Maar een basis was al gelegd.

 Lees ook: hoe blended learning jouw online cursus kan verrijken

>> Bepaal het onderwerp eerst

Weet je nog niet over welk onderwerp je cursus moet gaan? Start dan eerst met het het bepalen van het onderwerp van jouw online training. Je kunt namelijk pas met de workshop voor het maken van de blauwdruk aan de slag als je vast hebt gesteld wat het onderwerp van de training wordt.