Een financieel gezonde onderneming in 3 simpele stappen

Een financieel gezonde onderneming in 3 stappen StartNuOp

Eigen baas. Je tijd zelf indelen. Je bedrijf runnen zoals jij dat wil. Vrijheid, onafhankelijkheid en flexibiliteit. Dat zijn belangrijke redenen waarom je voor jezelf bent begonnen.

Maar bij een eigen onderneming komen ook andere dingen kijken. Je wilt goed kunnen rondkomen van je onderneming en een financieel gezond bedrijf opbouwen. Ook wil je mee kunnen blijven gaan met de trends en ontwikkelingen in de markt.

Daar is soms een investering voor nodig. Om je te blijven ontwikkelen als ondernemer is het belangrijk om nieuwe tools aan te schaffen, cursussen en trainingen te volgen, met andere professionals samen te werken.

Veel ondernemers vinden het spannend om het geld waar ze hard voor gewerkt hebben te investeren in hun bedrijf en een gezonde relatie met geld is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Een duidelijk overzicht in je financiën geeft je veel inzichten. Als je precies weet wat er binnenkomt en wat je verwachte uitgaven zijn, dan weet je wat er over blijft voor investeringen. 

Je weet waar er financiële ruimte is om leuke dingen te doen, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over wat er aan het einde van de maand op je rekening staat. Jij hebt een duidelijk overzicht en voelt je zeker over je financiën. 

 

2. Neem je uitgaven onder de loep

Wat fijn zo’n overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Als je alles onder elkaar hebt staan kun je snel en eenvoudig zien waar je geld naartoe gaat. Sta je nog achter alle uitgaven die je doet? Gebruik je echt alle apps en software waar je een abonnement op hebt? Kijk kritisch naar al je abonnementen. Als je ze niet meer nodig hebt kun je ze opzeggen en ontstaat er weer ruimte voor andere investeringen. 

 

3. Gebruik (spaar)potjes

Het is slim om verschillende (spaar)potjes te maken. Zet geld apart voor je pensioen, onvoorziene uitgaven en trainingen, cursussen en (online) tools voor jouw bedrijf. Neem eens contact op met de bank waar je je zakelijke rekening hebt, zij kunnen je hier meer over vertellen. Werk met ook spaardoelen per potje. Het geeft je houvast en structuur. Je werkt ergens naartoe en je weet waar je mee bezig bent en waar je je geld voor opzij zet.

 

Een betere relatie met geld

Structuur in je financiën zorgt voor een betere relatie met geld. Je herkent bepaalde patronen, kan gefundeerde beslissingen nemen over jouw uitgaven en je bent minder snel geneigd om impulsaankopen te doen. Je bent minder onzeker over de (financiële) toekomst van jouw bedrijf en hebt niet meer iedere maand stress over je inkomsten- en uitgavenpatroon. 

Vind je het fijn om tips en handvatten te krijgen wat betreft de structuur van jouw financiën? Debby Rabbers is budgetcoach en in haar online training 'Een betere relatie met geld' leer je bewuster omgaan met geld. Je volgt haar training exclusief via StartNuOp. 

 

Wil jij ook een financieel gezond bedrijf?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Meer vrijheid door efficiënter te werken met concrete tips, tricks en stappenplannen om slimmer te werken. Daarin leer je onder andere hoe jij grip krijgt op je geld.