3 tips om je online cursus eindelijk af te maken

Doelen halen | Maak je online cursus eindelijk af | StartNuOp Academy

Stel jij het maken van je online cursus steeds voor je uit? Dan heb ik drie tips voor je die je helpen om je doel eindelijk te bereiken.

 

Ik ben Paula, oprichter van StartNuOp, dé online academy voor nieuwsgierige ondernemers. Verkoop jij je cursus via StartNuOp, dan hoef jij je geen zorgen te maken over de technische en administratieve rompslomp. Daarnaast kun je in de StartNuOp academy cursussen volgen die jou helpen met het maken en het lanceren van jouw online training.

1. Zie het maken van de online cursus als een leerproces

Waarom lukt het sommige ondernemers wel om hun doelen te behalen, zoals het maken van een online cursus, en anderen niet? In het boek 'Grit' geeft Angela Duckworth daar antwoord op. 

Ze onderzocht succesvolle mensen in verschillende contexten, zoals mariniers, scholieren en verkopers om te achterhalen welke overeenkomsten ze hebben. Ze concludeert dat talent niet doorslaggevend is, maar dat er wel een eigenschap is die sommige mensen succesvoller maakt dan anderen, namelijk 'Grit'.

'Gritty' mensen combineren passie met doorzettingsvermogen. Ze stellen een lange termijn doel en gaan vervolgens aan de slag om iedere dag een stapje dichter bij dat doel te komen. Het gaat hierbij niet om een commitment van weken of maanden, maar van jaren.

Fouten maken mag, als je maar steeds analyseert hoe het beter kan, dat gaat toepassen en vervolgens daarop verder voortbouwt. Het vereist dat je geen 'fixed mindset' hebt, maar een 'growth mindset'. Je denkt dus niet 'als iets niet lukt, dan ben ik er gewoon niet goed in', maar 'alles is te leren, als ik maar voldoende oefen'.

Als we haar advies volgen, kunnen we dus elk doel bereiken, waaronder het maken van een online cursus, door vol goede moed te starten en niet te stoppen totdat we het doel hebben bereikt. 

Om jezelf niet in de weg te zitten met beperkende gedachtes, zoals 'het moet perfect zijn' en 'het moet waardevol zijn', is het slim om het maken van de online cursus als een leerproces te zien. Tegen de docenten van StartNuOp die nog middenin het proces van het maken van het cursusmateriaal zitten, zeg ik daarom altijd: 'zie alles als versie 1. Evalueer na een tijdje of er dingen anders moeten en maak dan eventueel een verbeterde versie 2'. Op die manier probeer ik de 'groei mindset' te stimuleren.

 

2. Verzamel en orden alle openstaande actiepunten

Alright, je hebt besloten om versie 1 van de online cursus nu echt af te gaan maken. De volgende stap is om daadwerkelijk in actie te komen. Maar hoe krijg je een duidelijk overzicht van alles dat je nog moet doen om de cursus af te kunnen ronden, zoals het maken van video's, het schrijven van een e-book etc.

In het boek 'Getting Things Done: The Art of Stress Free Productivity' geeft David Allen tips voor het verhogen van je productiviteit, zodat jij je doelen kunt bereiken. Hij stelt dat slim is om alle openstaande actiepunten die je niet direct af kunt vinken te verzamelen op één plaats buiten je hoofd. Iedere keer als je iets tegenkomt of bedenkt dat je nog moet doen, voeg je dit toe aan een (digitaal) mapje of bestand. Het kan bijvoorbeeld gaan om een mail met deadlines, een idee voor een vervolgcursus, een tip waarover je nog een video wilt maken, iemand die je wilt benaderen om iets uit te besteden etc.

Op een vast moment loop je alle items in die map één voor één af om te bepalen wat de volgende stap is.

  •  DO: moet er actie op worden ondernomen? Dan bepaal je wat de volgende stap is die je moet zetten om het punt uiteindelijk af te kunnen vinken. Die verzamel je op een aparte TODO lijst, eventueel met sub-items. Actiepunten die aan een specifieke datum verbonden zijn, noteer je in een agenda.
  • DELEGATE: daarna bekijk je of er dingen zijn die je kunt uitbesteden. Denk bijvoorbeeld aan het vormgeven van je e-book of het editen van de video's van je cursus. Die moet je mogelijk wel in beeld houden, zodat je de voortgang kunt controleren.
  • DELETE: wat je niet meer wilt bewaren, gooi je direct weg.
  • ARCHIVE: de documenten, objecten, mails en overige items die je daarna nog wilt bewaren, geef je een logische plaats, zodat je deze later makkelijk terug kunt vinden. Dat kunnen bijvoorbeeld schema's zijn of mails met afspraken.

Een risico van deze methode is wel dat je te veel in de dagelijkse actiepunten blijft hangen. Daarom stelt Allen voor om regelmatig een reflectiemoment in te bouwen waarin je nagaat of je nog wel de juiste kant op gaat.

 

3. Filter, focus & zet door

Je hebt alle openstaande actiepunten nu dus verzameld, maar hoe zorg je er vervolgens voor dat je niet in die overweldigende TODO lijst verdrinkt?

In het boek 'Eat That Frog!' van Brian Tracy staan goede tips die je hierbij helpen.

  1. De lijst zal altijd lang zijn en er zullen steeds nieuwe items aan worden toegevoegd. Accepteer dat je niet alles kunt doen.
  2. Reflecteer op je overkoepelende doelen. Het zou jammer zijn als je een taak hebt afgevinkt, maar je er achter komt dat die je niet dichter bij je doel brengt.
  3. Stel jezelf steeds de vraag: 'Hoe kan ik mijn tijd nu het slimste inzetten om zo snel mogelijk een zo groot mogelijk resultaat te behalen?'.
  4. Gebruik daarbij ook de 80-20 regel: 20% van je klanten zorgen voor 80% van je omzet. Je kunt 80% van de impact bereiken in 20% van de tijd. Focus je dus op die 80% en laat die laatste 20% gewoon zitten.
  5. Maak iedere avond een planning voor de volgende dag. Maak geen lange lijst, maar kies 3 items uit die je echt gaat doen en die de grootste impact hebben.
  6. Denk ook na over de volgorde waarin je de taken gaat doen en over wat je nodig hebt om aan de taak te kunnen werken.
  7. De titel van het boek 'Eat That Frog!' verwijst naar een citaat van Mark Twain: “Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.” Dus start iedere dag met de taak waar je het minste zin in hebt. Dan heb je die vast binnen.
  8. Werk aan die drie hoofdtaken van die dag totdat ze af zijn. Laat je tussendoor niet afleiden.

Als je dit consistent doorzet, je blijft focussen op de hoofdzaken en stap voor stap de actiepunten afvinkt, zul je uiteindelijk versie 1 van je online cursus afhebben!

Klaar met het afmaken van jouw online cursus? Lees dan ook onze tips over manieren om je cursus naar een hoger level te tillen