Opvallen met wie jij bent

Wat maakt het nu uit wie ik ben? Het gaat erom wat ik doe, dat is toch waar ik mee ga opvallen? Dat is wat ik vroeger dacht, en daar ben ik een beetje van teruggekomen. Want juist als er heel veel mensen zijn die al hetzelfde doen, kun je opvallen met je unieke ‘ik’. Je hebt een specifieke persoonlijkheid, maar ook specifieke ervaring en kwaliteiten en daar val je mee op. En dat opvallen met wie jij bent, dat is waar ik het graag over wil hebben. Te beginnen met een anekdote uit mijn jeugd, die me heeft geïnspireerd. 

 

Liever luisteren naar een podcast over dit onderwerp? Klik dan hier.

 

>> Piet Mondriaan, niet zomaar een kunstenaar

Toen ik klein was ging ik met mijn ouders naar een museum, waar ik kunstwerken zag van Piet Mondriaan. Misschien heb je ze weleens gezien, zijn witte schilderijen met daarop horizontaal en verticaal zwarte lijnen, die een soort vakjes creëren. Sommige van die vakjes zijn ingekleurd met rood, geel en blauw. De rest blijft leeg en wit. Als kind dacht ik: dit is toch geen kunst, dit kan iedereen maken. Maar later, toen ik kunstgeschiedenis ben gaan studeren, ben ik me hierin verder gaan verdiepen.

 

Bij het op chronologische volgorde bekijken van de schilderijen, valt er namelijk iets interessants op. Hij begon ooit met het schilderen van landschappen, gebouwen en mensen. Dat deed hij heel gedetailleerd, maar daarna ging hij steeds meer weglaten. Eerst alle details, daarna ook kleuren en hij maakte het hiermee steeds abstracter. Op het eind had hij zoveel weggehaald dat hij alleen nog de strepen en de paar kleuren over had. Hij wilde tot de kern komen. Juist door het verhaal erachter te weten, zag ik hoe interessant het was wat hij deed. Uiteindelijk heb ik zelfs een bachelorscriptie over Piet Mondriaan geschreven. En dat terwijl ik eerst dacht: wat is dit nou?

 

>> Vertellen wie jij bent

En zo werkt het ook met jouw bedrijf, of met wat jij doet. Juist door te vertellen over wie je bent en wat je doet, kun je heel erg opvallen tussen anderen. Dan is natuurlijk de vraag: wat is jouw verhaal en wat kun je vertellen om ook daadwerkelijk op te vallen? Dat zou je kunnen omvatten in één zin. Die ene zin is jouw ‘waarom’. 

 

Toen ik begon met ondernemen wist ik ergens wel dat het belangrijk was om zo’n zin te hebben, maar ik vond het nog helemaal niet zo makkelijk. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd, ik heb in de IT gewerkt, ben programmeur geweest en dat ben ik nog steeds, ik heb filosofie gestudeerd, ik heb bedrijfskunde gestudeerd, heb in musea gewerkt en op universiteiten. Conclusie: van alles en nog wat. Maar de grote vraag was: hoe kan ik dit nou omvormen tot één zin die vertelt wie ik ben, en waarom ik doe, wat ik doe. 

 

>> Het komen tot een ‘waarom’

Om die zin te kunnen invullen heb ik meerdere trajecten gevolgd, waarin ik duizenden euro’s heb gestoken en met meerdere coaches heb gesproken. Steeds had ik het gevoel dat ik een beetje verder kwam, maar ik kwam nog steeds niet tot de kern. Tot ik Maaike de Vogel tegenkwam. Zij helpt mensen met hun positionering, waaronder het formuleren van de ‘waarom’. Dat trok mij over de streep om nog eens te kijken of zij mij wel tot de kern kon laten komen. En dat was zo! Ze heeft een hele goede methode ontwikkelt, me meegenomen door het proces en samen zijn we wél tot die ‘waarom’ gekomen.

 

>> Mijn waarom

Nu ben je misschien wel benieuwd naar die ‘waarom’. En die deel ik graag met je:

Het is mijn doel om eigenzinnige mensen te verbinden, zodat we elkaar kunnen inspireren om stappen voorwaarts te zetten, op ons eigen ideale pad. 

Ik zoom graag in op de verschillende onderdelen van deze zin om uit te leggen wat ik hiermee precies bedoel.

 

Het ideale pad

Ik geloof erin dat iedereen zijn of haar eigen pad heeft. En dat hoeft niet per se een gebaand pad te zijn. Als in: een opleiding doen en daarna in loondienst gaan. Het kan zo zijn dat je dat pad nog moet ontdekken, maar het kan ook zo zijn dat je al op een pad loopt, maar juist denkt, dit is toch niet helemaal wat ik wil. Ik geloof erin dat het heel belangrijk is in het leven dat jij vindt wat je eigen ideale pad is, en dat je verder komt op dat pad. Past het pad toch niet meer bij je? Dan kun je weer bijsturen.

 

Stappen voorwaarts maken

Wat ik ook belangrijk vind, is dat we elkaars leven proberen te verbeteren aan de hand van rituelen. Dat klinkt misschien heel spiritueel en zo kun je het ook opvatten. Denk bijvoorbeeld eens aan ochtendrituelen. Maar dat kunnen ook hele andere rituelen zijn, minder spiritueel, zoals gewoontes. Ik geef je graag een aantal voorbeelden.

 

  • Wil je jouw inzicht in je financiën verbeteren? Maak er dan een gewoonte van om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo krijg je continu inzicht.
  • Wil je zichtbaar worden op social media? Dat kun je niet bereiken in één dag en met één post. Je moet de gewoonte opbouwen om consistent te posten.  

 

Verbinding opzoeken en elkaar inspireren

Je hoeft het niet alleen te doen. Ik vind het interessant om mensen die op verschillende manieren leven met elkaar te verbinden, zodat we van elkaar kunnen leren. Dit hoeven niet de mensen te zijn die al precies het leven hebben dat jij hebt, maar juist mensen die anders leven of anders denken. Misschien twijfel je daarbij soms wel of zo’n leven bij je zou passen en dat is precies wat je gaandeweg ontdekt door die verbinding aan te gaan.

 

Eigenzinnige mensen

Wanneer ik het heb over eigenzinnige mensen, dan heb ik het over mensen die niet altijd voor het gebaande pad kiezen, maar juist een ander soort leven voor zichzelf willen creëren.

Ze willen bijvoorbeeld minder werken, op een andere manier geld verdienen of werken combineren met reizen. En juist die mensen, die kunnen elkaar inspireren. 

 

>> Herken uniekheden bij jezelf en bij anderen

Wat ik ook heel belangrijk vind, is het herkennen van de waarde van ieders uniekheden. Ik geloof er heel erg in dat mensen uniek zijn door een combinatie van kennis, ervaring en persoonlijkheid. Door zo te denken en elkaar te respecteren kun je veel van elkaar leren. Hiervoor gebruik ik twee metaforen die ik graag met je wil delen.

 

De grijze muis versus de paradijsvogel

  • De grijze muis valt totaal niet op en wil niet ‘leven’. Hij laat zich leiden door wat anderen willen en verwachten. 
  • Een paradijsvogel staat voor iemand die zichzelf durft te zijn en voor zichzelf een mooier leven creëert, maar daarmee ook anderen inspireert en anderen laat zien dat het ook zo kan.

 

De diversiteit én samenhang van patchwork

Een patchwork is een grote deken met allemaal lapjes stof, die allemaal andere texturen, kleuren en materialen hebben, maar samen toch één geheel vormen. Dat is ook in samenwerken mijn ideaalbeeld. Natuurlijk hebben mensen soms visies die tegenover elkaar staan en niet samengaan, maar door elkaar te respecteren en naar elkaar te luisteren kan ook dat voor saamhorigheid zorgen.

 

>> Ook aan de slag met jouw ‘waarom’?

Ben je ook geïnteresseerd om zelf meer te leren over hoe je jouw verhaal kunt vertellen? Dan zou ik de cursus "Opvallen als een pro" van Maaike de Vogel aanraden. Daarin gaat ze niet alleen maar in op het formuleren van die ene zin, maar ook op je kernwaarden, je visie, wat je uniek maakt en wat je belooft aan je klanten. Dat maakt samen jouw hele merkverhaal.

 

Is dit nog een stapje te ver? Dan hebben we ook de gratis Opstarter "Vertel jouw verhaal in woord en beeld" waarin je een mooi eerste begin maakt aan jouw ‘waarom’.

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op met mij via bijvoorbeeld DM op Instagram @Startnuop. Wil je meer podcasts luisteren? Volg me dan op Spotify