Je online cursus promoten op Pinterest; dit is hoe!

Je online cursus promoten op Pinterest; dit is hoe!

Voordat ik begin met deze post over het promoten van een online cursus met Pinterest, begin ik eerst even met een korte introductie. Ik ben Angie, de eigenaar van She Can Blog, een website waar ik blog- en Pinterest-tips geef aan bloggers en ondernemers.

Paula van StartNuOp heeft me gevraagd om speciaal voor haar docenten een gastblog te schrijven waarin ik uitleg geef over het promoten van je online cursus met Pinterest. Voor mij een hele eer om op dit mooie plekje op haar platform te mogen staan en jullie zo een handje verder te kunnen helpen. :)

 

> Je cursus staat! Wat nu?

Als je klaar bent met het maken van je online cursus, dan kun je hem lanceren via StartNuOp. En daarna? Hoe zorg je ervoor dat je cursus ook gevonden wordt door jouw specifieke doelgroep?

De meeste bedrijven kiezen ervoor om hun producten of diensten te promoten via Google, Facebook en Instagram. Snap ik, maar Pinterest leent zich hier ook ontzettend goed voor. Ja, echt! Toch wordt dit platform waar ik zo’n groot fan van ben bijna altijd over het hoofd gezien.

Ontzettend jammer, want Pinterest is juist hét platform waar je jezelf nog prima gratis kunt promoten en waarbij je op redelijk korte termijn een goede kans maakt bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

Lees ook: Op welke manieren kun je je online training promoten?

 

> Pinterest is een visuele zoekmachine

Pinterest werkt volgens hetzelfde principe als bijvoorbeeld Google, alleen de zoekresultaten komen niet tevoorschijn als links, maar als afbeeldingen. Het is dus een visueel platform. En laat visuele content nu net booming zijn in 2021! Visuele content is de toekomst en Pinterest is hét platform dat hier al volledig op ingesteld is.

Hoewel het platform binnen Nederland nog niet zo groot is als Instagram, Facebook en Google, groeit het platform hier ontzettend hard. Pinterest heeft er in 2020 zo’n 10% meer Nederlandse Pinterest-gebruikers bijgekregen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat zegt toch genoeg? (Bron: Het Parool)

Pinterest groeit dus hard in ons mooie Nederland en dat betekent voor jou als online cursus maker dat je de menigte een stap voor kunt zijn als je nu alvast met Pinterest start.

 

Waar wordt Pinterest voor gebruikt?

Pinterest wordt voornamelijk gebruikt voor het opdoen van inspiratie omtrent interieur, mode, recepten, how-to’s, tips over van alles en nog wat, tuininspiratie, quotes, verjaardagscadeau, gezondheidstips, het lezen van blogs, maar ook zeker voor het vinden van leermateriaal / cursussen om te volgen.

Pinterest staat al bomvol met Engelse cursussen over uiteenlopende onderwerpen van A tot Z, maar het gehalte Nederlandse cursussen mag echt wel wat opgeschroefd worden. Vaak is er nog maar weinig keuze en dit betekent dat er een grote kans is dat jouw cursus snel in de top van de zoekresultaten kan komen te staan. En dit is, nogmaals, helemaal gratis!

 

> Pinterest SEO

Goed, je bent overtuigd!?

Alleen waar begin je? Voordat je aan de slag gaat met het aanmaken van een zakelijk Pinterest account wil ik het eerst even met je hebben over Pinterest SEO. Ook op Pinterest heb je te maken met SEO, ofwel zoekmachine-optimalisatie. Gelukkig is Pinterest SEO wel een stuk minder ingewikkeld dan Google SEO. Het hier vooral van belang dat je gebruikmaakt van de juiste Pinterest-zoekwoorden. Dat zijn combinaties van woorden die als autosuggestie verschijnen in de zoekbalk wanneer je een zoekopdracht intikt.

Voordat je verder gaat, raad ik je aan om eerst te beginnen met een zoekwoordenonderzoek. Zoek op Pinterest naar zoekwoorden die relevant zijn binnen je niche en gebruik deze zoekwoord-combinaties in je profielbeschrijving, in je weergavenaam, als bord-namen, in de bord-beschrijvingen, in de pin-titels en in de pin-beschrijvingen.

Heb je moeite met het schrijven van goede teksten voor je borden en pins? Volg dan de cursus Eerste hulp bij schrijven.

 

 

Zakelijk Pinterest account opzetten

Om je cursus op Pinterest te gaan promoten, begin je met het opzetten van een zakelijk Pinterest-account. Heb je al een persoonlijk Pinterest-account en wil je deze graag omzetten naar zakelijk dan kan dit ook. Het is alleen niet verstandig om zakelijk te pinnen met een persoonlijk account. Wanneer er geld verdiend kan worden aan een pin wil Pinterest namelijk dat je gebruikmaakt van een zakelijk account. Doe je dit niet, kan je account geblokkeerd worden.

Los daarvan biedt een zakelijk account je veel meer mogelijkheden, zoals het claimen van je website, het inschakelen van uitgebreide pins, inzage in je statistieken, het promoten van pins en meer!

Voor het aanmaken van een zakelijk account raad ik je aan om stap 1 tot en met 5 te volgen van deze tutorial op mijn website She Can Blog.

 

Borden aanmaken en pinnen maar!

Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van een zakelijk Pinterest-account! Voordat je begint met het maken en publiceren van pins raad ik je aan om alvast een aantal borden aan te maken. (Vergeet de zoekwoorden niet!) Je Pinterest-pins maak je vervolgens snel en makkelijk met Canva. Hou altijd het formaat 1000x1500px of 1000x2000px aan. Pins die een kleiner formaat hebben doen het over het algemeen minder goed en wanneer je pins post met een groter formaat, valt er een stuk weg.

 

Zorg er altijd voor dat je een duidelijke, Pinterest SEO-proof pin-titel en beschrijving schrijft, zodat Pinterest precies weet bij welke Pinterest-gebruikers deze pins terecht moeten komen. Veel succes en happy pinning! 

 

Wil jij ook starten met Pinterest?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Vergroot je online zichtbaarheid met concrete tips, tricks en stappenplannen om structureel meer klanten aan te trekken. Je leert daarin onder andere hoe je Pinterest slim inzet voor jouw bedrijf.