Netwerken in online communities: hoe doe je dat?

Netwerken in online communities

We zijn allemaal lid van online communities en in sommigen zijn we actiever dan in de anderen. Je kent misschien wel de alumni groep of de online meditatie-community die enkel als forum dient en waarin je niemand echt kent... Maar de kracht van een authentieke online community kan bijzonder sterk zijn, want een sterk netwerk helpt je bedrijf vooruit. Voor StartNuOp is de online community voor de docenten een essentieel onderdeel van het platform, omdat het een plek is om te sparren, te groeien en te netwerken met anderen. 

Met de volgende tips weet je hoe je het maximale uit zo’n online community haalt. 

 

1. Bepaal je doel

Sta bij het kiezen van een online community stil bij jouw doel om deel te nemen. Wat wil je bereiken? Met een helder doel voor ogen haal je meer uit de online community

Als je wilt groeien als ondernemer, bedenk dan dat het waardevol is om je regelmatig buiten je comfort zone te begeven. Delen waar je tegenaan loopt met anderen in de community is niet voor iedereen even gemakkelijk. Ook kan het lastig zijn om advies of feedback vragen. Deze kwetsbaarheid is spannend, maar kan ook je grootste leraar zijn. door steeds een stapje buiten je comfortzone te treden, blijf je jezelf ontwikkelen. 

Als je een stok achter de deur kunt gebruiken, kijk dan hoe de community je daarbij kan helpen. Spreek met jezelf een datum af wanneer je je jouw doel wilt behalen (bijvoorbeeld het lanceren van jouw volgende cursus) en noem dit vervolgens uit in de community zodat collega’s je daaraan kunnen houden.

 

2. Bepaal je commitment

Bepaal vervolgens hoeveel energie je wilt steken in de online community. Maak de keuze of je enkel om hulp vraagt wanneer je het nodig hebt of dat je ook zelf hulp biedt en actief contact zoekt met de andere leden. Vind de juiste balans tussen hoeveel je eruit  wilt halen en hoeveel je komt brengen en hoeveel tijd en energie je daarin wilt stoppen. Een algemeen principe hierbij is: wat je erin stopt krijg je er vaak ook weer uit. Door anderen te helpen, profileer jij je bijvoorbeeld ook weer als expert, waardoor andere leden wellicht ook bij je aankloppen voor betaalde opdrachten. 

 

3. Sta jezelf toe het niet alleen te hoeven doen

Ondernemers en met name zzp’ers hebben vaak de neiging  om alles alleen te willen doen. Terwijl het zonde is om zelf het wiel uit te vinden. Je hoeft niet overal een expert in te zijn. Ga samenwerkingen aan, zodat jij jouw kostbare tijd op een slimme manier inzet. Gebruik de community om mensen te vinden waar jij een goed gevoel van krijgt en waar je graag een partnership mee wilt aangaan. 

4. Gebruik het als safe space voor nieuwe ideeën

Experimenteren is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap. Een online community kan je hierbij helpen, omdat het een veilige plek is waarin je dingen mag uitproberen. Laat je inspireren en stel jezelf open voor nieuwe ideeën, daar komen de mooiste en spannendste projecten uit voort. De online community wordt daarmee een safe space waar ruimte is voor creativiteit. Spar met elkaar en wissel ideeën uit… De ervaring leert dat hieruit vaak weer de mooie nieuwe samenwerkingen voortkomen, waardoor jij weer een stapje verder komt.. 

 

5. Bundel krachten

Veel zelfstandig ondernemers geven aan dat hun netwerk een belangrijk vangnet is in zware tijden. Het is fijn om ergens terecht te kunnen met jouw vragen of om tips, mentale steun en praktische handvatten te krijgen. Het doel van StartNuOp is een community te creëren waar ondernemers vanuit hun unieke combinatie van kennis, ervaring en persoonlijkheid elkaar verder helpen. De docenten van StartNuOp maken deel uit van een netwerk van ondernemers die elkaar inspireren en motiveren. Zo bundelen zij hun krachten en halen zij het beste in elkaar naar boven.

 

> Ook deel uit maken van de StartNuOp community?

Als jij jouw cursus via StartNuOp lanceert, dan maak je deel uit van een community met andere docenten. Je kunt dan sparren over alles waar je tegenaan loopt. Ook hoef je  alleen maar het cursusmateriaal aan te leveren en ik zorg voor de techniek en de administratie. Plan een kennismakingsgesprek in voor meer informatie!