Zo haal je als ondernemer het meeste uit jouw leven tussen twee culturen

Leven tussen twee culturen

 

Twee landen. Twee culturen. Twee families. Beide maken deel uit van jouw wezen, en dragen bij aan wie jij bent. Als vrouw met een migratieachtergrond voelt het vaak alsof je leeft tussen twee culturen - niet echt in de ene, maar ook niet echt in de andere. Daardoor kan het lastig zijn om voor jezelf te bepalen wie jij écht bent, als persoon, en wie jij echt wilt zijn. 

In haar coachingspraktijk ziet Diana Matenahoru veel vrouwen die vanwege hun migratieachtergrond tegen bepaalde conflicten aanlopen; vaak ontstaan deze door de verschillende verwachtingen vanuit zichzelf en hun omgeving. Diana heeft zelf een migratieachtergrond - haar verhaal lees je hieronder - en ze begeleidt andere migrantenvrouwen in hun zoektocht naar zichzelf.

 

>> Diana’s leven tussen twee culturen

Als 2e generatie migrant weet Diana hoe het is om tussen twee culturen te leven. Haar grootouders waren emigranten uit de Molukken: na de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië kwamen zij met hun gezin naar Nederland, in de veronderstelling dat ze hier niet lang zouden verblijven. Voor de Molukse migranten werden kampen opgezet (die je kunt vergelijken met de hedendaagse asielzoekerscentra). Mede door hun geïsoleerde toestand binnen Nederland - de meesten beheersten de Nederlandse taal niet en konden niet of moeilijk aan werk komen - konden zij niet of nauwelijks integreren in de Nederlandse cultuur.

Dat zorgde ervoor dat de 1e generatie Molukse migranten zich vastklampte aan de cultuur, tradities, normen en waarden die zij vanuit Indonesië gewend waren. De 2e generatie kwam daardoor voor een lastige situatie te staan: zij waren juist van jongs af aan opgegroeid binnen de Nederlandse cultuur, en door die culturele verschillen ontstonden vaak conflicten met hun ouders. 

 

>> Uitdagingen van leven tussen twee culturen

Die conflicten ziet Diana ook vaak terugkomen in haar coachingspraktijk. De verschillende generaties hebben vaak andere verwachtingen; van zichzelf, maar ook van anderen. “Familie is vaak ontzettend belangrijk, en gemeenschap ook - maar in Nederland mag je voor jezelf kiezen.” Mensen (en met name vrouwen) komen op die manier vaak in een loyaliteitsconflict: door voor zichzelf te kiezen, zijn ze bang om hun familie en gemeenschap te verliezen, en vooral om anderen pijn of verdriet te doen.

 

Hulpvragen die dan ook vaak aan Diana gesteld worden, zijn onder andere: 

  • Hoe vertel ik mijn moeder dat ik ga scheiden?
  • Ik ben verliefd op een vrouw, wat nu?
  • Ik ben mantelzorger maar ik vind het heel zwaar, maar ik ben de oudste dochter dus men verwacht heel veel van mij.
  • Mijn partner begrijpt mijn familie niet: hij vindt dat we te vaak bij elkaar zijn en dat ze teveel te zeggen hebben over mijn leven. 

 

Niet alleen in persoonlijke situaties, maar ook in het ondernemerschap zijn er uitdagingen die je als vrouw met een migratieachtergrond tegen kunt komen. Ook hierin staan culturele verwachtingen vaak haaks op elkaar: ondernemen staat voor vrijheid en je eigen keuzes maken; voor jezelf kiezen. In veel culturen wordt van vrouwen verwacht dat ze niet alleen zichzelf dragen, maar juist ook hun gezin en hun familie.

 

 

>> Jouw leven tussen twee culturen inzetten als je grootste kracht

Het is dus zeker waar: je migratieachtergrond brengt verschillende uitdagingen met zich mee, zeker als vrouw. Maar aan de andere kant is dit juist ook iets dat jou maakt wie je bent, en dat ervoor zorgt dat jij een aantal unieke eigenschappen hebt waarmee jij het verschil kunt maken voor anderen. Als ondernemer met een migratieachtergrond kun jij je perfect inleven in andere migranten en weet jij waar ze tegenaan lopen. Bovendien ben je als ondernemende migrantenvrouw een rolmodel voor anderen die zien dat jij ervoor gaat, en dat is ongelooflijk waardevol.

 

Op deze manier heeft ook Diana voor zichzelf een balans weten te vinden tussen de twee culturen in haar leven. Een aantal jaar geleden begon ze haar coachingspraktijk. Dit gaf haar precies de vrijheid die ze nodig had om als mantelzorger bij haar moeder in te trekken om voor haar te kunnen zorgen - iets dat volgens haarzelf inderdaad onderdeel is van haar Molukse achtergrond, maar ook van haarzelf als persoon.

 

>> 3 tips om het meeste uit jouw leven tussen twee culturen te halen

Diana vindt het ondernemerschap iets heel moois, en ze wil dan ook graag andere vrouwen met een migratieachtergrond laten zien dat deze mogelijkheid er ook voor hen is. Voor alle migrantenvrouwen die erover denken om een eigen onderneming te beginnen, heeft Diana een aantal mooie adviezen.

 

  1. Gebruik je achtergrond in jouw voordeel. Ga terug naar je eigen verhaal, je familiegeschiedenis, je achtergrond: daar kun je kracht en inspiratie uit halen.
  2. Zonder jezelf niet af. Zoek een community op zoals StartNuOp, waarbinnen je elkaar kunt steunen, adviseren, informeren en vooral inspireren, en sluit je daarbij aan, . 
  3. Vraag om hulp. Misschien heb je weinig tot geen rolmodellen en is het moeilijk om jezelf te herkennen in anderen. Dan is het ook lastig om je eigen plek in de wereld in te nemen, omdat je twijfelt over wie je bent. Dit vraagt om doorzettingsvermogen, maar je hoeft het echt niet alleen te doen! 

 

>> Wie ben jij en wie wil je zijn?

Om meer vrouwen met een migratieachtergrond te kunnen helpen om hun eigen pad te vinden en te gaan volgen, heeft Diana Matenahoru een cursus ontwikkeld waarmee zij zelf aan de slag kunnen. In deze cursus ga je aan de slag met een aantal opdrachten, waarbij je bijvoorbeeld terugkijkt naar:

  • Wie ben je?
  • Wie wil je zijn?
  • Wat is jouw migratieverhaal?
  • Uit wat voor familie kom je?

Tijdens de cursus ga je voor- en nadelen op papier zetten, afwegen en keuzes maken. Je gaat je dromen en wensen inventariseren. En als je daarbij ondersteuning nodig hebt, kun je een coaching call inplannen met Diana. Je leert stappen te zetten en trots te zijn op de keuzes die je maakt. “Volg je dromen; volg je pad!”

 

>> Wil jij jezelf ook beter leren kennen?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Ontdek en ontplooi je persoonlijke kwaliteiten met concrete tips, tricks en stappenplannen om meer inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten en valuilen, zodat je meer uit het leven haalt.