5 valkuilen voor ondernemers (en hoe je ze voorkomt)

Ondernemerschap biedt veel vrijheden en flexibiliteit ten opzichte van de gemiddelde baan in loondienst. Toch zijn er veel valkuilen waar je als ondernemer in kunt trappen. In dit blog bespreek ik er 5, inclusief tips voor hoe jij ze kunt vermijden. 

1. Je hebt je marketing niet op orde

Als ondernemer bepaal je helemaal zelf met welke klanten je wel en niet wilt samenwerken. In de ideale situatie trek je de klanten aan die perfect bij je passen. Tegelijkertijd ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor het vinden van deze klanten. Zeker als marketing niet jouw sterkste kant is, kan het een uitdaging zijn om je producten en diensten te verkopen.

Er zijn verschillende vaardigheden die je helpen bij het aantrekken van de leukste klanten:

 1. Start met het formuleren van het verhaal dat je als bedrijf wilt vertellen: waarom doe je wat je doet? Waar sta jij voor? Door dit helder voor jezelf te formuleren, zul je er eerder in slagen op te vallen tussen je concurrenten.
 2. Werk daarna je algemene contentstrategie uit: wie is je doelgroep? Via welke kanalen is deze te bereiken? Welke onderwerpen die te maken hebben met je bedrijf zijn interessant voor deze mensen? Vertaal dit vervolgens naar een contentkalender, waarin je voor jezelf vastlegt wanneer je wat gaat communiceren en via welke kanalen je dit gaat doen. 
 3. Over het algemeen zullen teksten hierin een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de teksten op je website, Instagram posts, e-books en blogs. Het schrijven van goede teksten is daarom een waardevolle vaardigheid: hoe beter jij erin slaagt om uit te leggen wat je doet en waarom dit interessant is voor de lezer, hoe makkelijker het voor potentiële klanten is om voor jou te kiezen.
 4. Maar met alleen tekst kom je er niet, want een een goede afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Maak daarom originele digitale illustraties met Illustrator en voeg foto’s toe, nadat je ze hebt bewerkt met Photoshop. Denk ook na over de layout van e-books, flyers en andere digitale uitingen, bijvoorbeeld door een programma als InDesign te gebruiken. 
 5. Je verhaal wordt nog duidelijker als je daarnaast ook combinaties van teksten en icoontjes gebruikt, in de vorm van infographics. Op die manier wordt je boodschap in één oogopslag duidelijk voor potentiële klanten.

 

2. Je verliest je in je To Do lijst 

Naast marketing, zijn er nog vele andere ‘afdelingen’ waar je als ondernemer verantwoordelijk voor bent, zoals ‘financiën’, ‘klantenservice’, ‘inkoop’ en noem maar op. Al die petten hebben hun eigen actiepunten, mailwisselingen en terugkerende processen. Voordat je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.  

Gelukkig kun jij je organisatie zo inrichten, dat je niet verdwaalt in die lange lijst:

 1. Eerder schreef ik een blog over efficiënt werken. Hij ging specifiek over het afronden van je online cursus, maar de tips zijn ook toepasbaar op andere onderdelen van je bedrijf.
 2. Daarnaast behaal je veel winst door het slimmer inrichten van je systemen. Zorg bijvoorbeeld voor een overzichtelijke structuur in je mailbox en agenda. Investeer ook wat tijd in het automatiseren en standaardiseren van terugkerende taken. Die tijd krijg je later dubbel en dwars terug.

 

3. Je plant geen tijd in voor ontspanning

Een veelgehoorde reden om voor het ondernemerschap te kiezen is om volledig vrij te zijn om je tijd naar eigen inzicht in te delen. Wil je alleen 's avonds werken? Dat kan! Liever om 14u stoppen? Geen probleem. Maar geef jij jezelf ook toestemming om af en toe wat eerder te stoppen of helemaal vrij te nemen? En zo ja, lukt het je dan om je werk helemaal los te laten en 100% te ontspannen? Zo nee, geniet je dan wel echt van het leven? Of steven je af op een burn-out?

Hoe creëer je een betere balans tussen werk en privé?

 1. Zie in dat je alleen goed voor je bedrijf kunt zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Immers: als jij geen tijd neemt om je op te laden, dan heb je waarschijnlijk ook geen energie om je helemaal in te zetten voor je bedrijf.
 2. Plan daarom heel bewust me-time in. Dat klinkt misschien logisch, maar soms zijn er eerst nog wat andere stappen nodig, zoals:
  1. Inzien dat je bepaalde gedachten hebt die ervoor zorgen dat je jezelf geen toestemming geeft om tijd voor jezelf in te plannen, zoals: ‘ik wil eerst voldoende omzet hebben, voordat ik mezelf ontspanning gun’.
  2. Jezelf toestemming geven om van het leven te genieten en je goed te voelen, wat de omstandigheden ook zijn.

 

4. Je hebt je financiën niet op orde

‘Zonder omzet heb je geen bedrijf, maar heb je een hobby’, wordt wel eens gezegd. Dus geld is zeker belangrijk. Maar wat heb je aan ‘omzet’ als je vervolgens toch steeds schrikt van de blauwe enveloppen en de facturen die je binnenkrijgt, omdat je geen idee hebt of je ze wel kunt betalen? 

Hoe krijg je een betere relatie met geld?

 1. Creëer inzicht: hoeveel komt erin en hoeveel gaat eruit?
 2. Leren budgetteren: hoeveel is er beschikbaar voor vaste uitgaven en onvoorziene kosten?
 3. Maak financiële plannen, bijvoorbeeld om jezelf op termijn een (hoger) salaris uit te kunnen keren of om een grote investering te kunnen doen. 
 4. Op die manier behaal je stap voor stap je financiële doelen, waardoor je meer rust voelt omdat je weet hoe je ervoor staat.

 

5. Je zit jezelf in de weg

Misschien heb je besloten dat je meer zichtbaar wilt zijn, bijvoorbeeld op social media, maar heb je steeds te maken met gedachtes als ‘zitten ze wel op mij te wachten’? Of je ziet jezelf terug en je vindt steeds dat het niet goed genoeg is, dus je verwijdert het weer. Dit soort gedachten kunnen je heel erg beperken in je zakelijke groei. Daarom is persoonlijke ontwikkeling een belangrijk hoofdthema in het aanbod van StartNuOp.

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet meer in de weg zit:

 1. Leer jezelf goed kennen, zodat je precies weet wat je sterke punten zijn en waar je hulp bij nodig hebt. Astrologie is, bijvoorbeeld, een eeuwenoude methode die gebruikt wordt om mensen beter te begrijpen, waarbij de geboortedatum als uitgangspunt wordt genomen. Een analyse van je ‘Birth Chart’ geeft je ook inzicht in de uitdagingen die je in het dagelijks leven en in je onderneming tegen zal komen. Deze blokkades zijn te doorbreken door onder hypnose te gaan.
 2. Daarnaast is het slim om regelmatig na te gaan op welke gebieden jij je verder wilt ontwikkelen. Denk daarbij niet alleen aan zakelijke vaardigheden, maar ook aan het ontwikkelen van je mindset. 
  1. Werk aan je zelfvertrouwen, door handigere dingen tegen jezelf te zeggen in plaats van streng voor jezelf te zijn. Dit zal je de kracht geven om volledig voor je doelen te gaan, zonder daarbij ruimte te geven aan energieslurpende negatieve gedachten.
  2. Vergroot tegelijkertijd je zelfliefde. Want als jij niet gelooft dat jij het waard bent om succesvol en gelukkig te zijn, zal het ook lastig zijn om succes en levensgeluk te bereiken. En waar doe je het dan allemaal voor?

  

Wil jij jezelf ook beter leren kennen?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Ontdek en ontplooi je persoonlijke kwaliteiten met concrete tips, tricks en stappenplannen om meer inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten en valuilen, zodat je meer uit je bedrijf haalt.