3 tips voor efficiënt ondernemen

Grote kans dat je taken die op lange termijn gunstig zijn voor je uitschuift omdat er altijd ander werk voorrang heeft. Met de volgende tips kun je al meteen aan de slag om de basis aan te pakken die het runnen van jouw onderneming efficiënter maakt. 

1. Time management 

Veel vrouwelijke ondernemers hebben het idee dat management in de zin van plannen op een masculiene wijze zou moeten worden gedaan om het goed te doen. Dat is onzin want plannen kan op je eigen manier. Omdat time management aan moet sluiten op jouw persoonlijke behoeften, vind je niet de juiste software en tools. Onder ondernemers is er een grote behoefte aan meer grip op de agenda, meer ontspanning in het werk en meer tijd overhouden. Dit kan je allemaal leren op een manier die bij jou past, zodat je niet in een malletje hoeft te passen om dit te bereiken. Wel zijn er oefeningen en tricks die iedereen kan doen om er achter te komen wat voor jou werkt. Bijvoorbeeld door elke dag een mini-dagstart te doen. Zo train je met die enkele minuten per dag vrijhouden een focus te behouden wat uiteindelijk meer ontspanning geeft en tijd bespaart. En je stelt jezelf de vraag: wat is mijn doel voor vandaag? 

 

2. Grip op geld

Geldzaken, is dat alleen maar iets om je zorgen over te moeten maken? Veel ondernemers kennen het gevoel achter de feiten aan te lopen. En soms is dat ook zo, omdat de financiën aanpakken niet altijd even leuk is om te doen. Soms komt er ook angst bij wat de verleiding om het weg te leggen alleen maar groter maakt. Gelukkig kan iedereen leren om te gaan met geld. Er zijn verschillende manieren om dit te doen maar dat het belangrijk is grip op je geld te krijgen is wel duidelijk. Het is dus aan te raden stappen te zetten naar een meer ontspannen relatie met je geld, zodat je deze op den duur versterkt. Probeer bijvoorbeeld eens met een week lang al je uitgaven bij te houden. Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet. Een leuke challenge voor jezelf, waar je zéker ook wijzer van wordt! 

 

3. Slimmer werken 

Heb je ook vaak het gevoel dat je het overzicht kwijt bent? En weet je dan ook niet waar je het moet zoeken? Met een kleine tijdsinvestering leer je hiermee om te gaan zodat je uiteindelijk veel meer tijd overhoudt. Én een ontspannen geest krijgt. Je kan tijd besparen door effectiever te werken. Vaak zit het hem in je e-mails en agenda die je op een manier kan leren bijhouden dat je meer grip krijgt op je administratie. Veel ondernemers kennen het gevoel door de bomen het bos niet meer te zien. Het overzicht kwijt zijn kan soms ontzettend stressvol zijn. Terwijl wat simpele maar effectieve trucjes je al goed helpen om daar verandering in te brengen zodat je niet meer een e-mail over het hoofd ziet, deadlines mist of het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Rust in je hoofd betekent meer ontspannen ondernemen.

 

> Bonus tip: online cursus

Efficiënt ondernemen betekent ook reflecteren op je verdienmodel en waar mogelijk aan te passen. Word je nu uurtje-factuurtje betaalt? De stap richting een verdienmodel waarin ruimte is voor een ‘passief’ inkomen lijkt voor velen ondenkbaar. Maar soms is die stap eenvoudiger dan je denkt. Zo heb jij bijvoorbeeld als ondernemer waarschijnlijk ongelooflijk veel kennis over een bepaald onderwerp waar andere ondernemers veel aan hebben. Met het creëren van je eigen online cursus, help je niet alleen anderen verder in hun ondernemerschap, maar groei je zelf ook als ondernemer én creëer je de mogelijkheid voor een schaalbaar verdienmodel. 

Hopelijk helpen deze tips je op weg naar efficiënter werken en daarmee naar meer vrijheid qua tijd en geld. Als ondernemer heb je het vast al druk genoeg, dus probeer niet alles in één keer toe te passen. Zo vind je in jouw eigen tempo welke vorm van efficiënt werken het beste bij jou past!

 

Wil jij ook efficiënter werken?

Schrijf je dan hieronder in voor de gratis OpStarter Meer vrijheid door efficiënter te werken met concrete tips, tricks en stappenplanneno m slimmer te werken.